Дијаспора и комшије одријешили кесу

Данијела Бајић
Дијаспора и комшије одријешили кесу

БАЊАЛУКА - Да се дијаспора и комшије враћају старим навикама, када су им радње у БиХ биле главно мјесто за куповину, потврђују подаци према којима је за осам мјесеци ове године странцима одобрен поврат 7,092 милиона марака ПДВ-а, што је за око 882.000 КМ више у односу на исти период лани.

На адресу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ од јануара до краја августа ове године стигло је 161.187 захтјева за поврат ПДВ-а и то за робу вриједну 48,8 милиона марака, док је у истом периоду лани стигло 17.245 захтјева мање, а вриједност робе износила је 42,7 милиона КМ.

- Највише иностраних купаца било је из Србије, Хрватске и Црне Горе. Најчешће се ради о роби широке потрошње, а највише захтјева за поврат ПДВ-а стигло је на граничним прелазима Орашје, Увац, Шамац и Зупци - истакли су у УИО БиХ.

Додали су да право на поврат ПДВ-а имају физичка лица која немају пребивалиште у БиХ и то на добра која купе у нашој земљи и иста изнесу изван царинског подручја БиХ. Право на поврат ПДВ-а се не односи на изнесена минерална уља, алкохол и прерађевине од дувана.

Економиста Зоран Павловић истакао је за “Глас Српске” да је поједина роба у БиХ знатно јефтинија него у региону и иностранству, због чега се већина странаца, која дође у посјету породици или туристички, одлучи и да нешто пазари.

- С друге стране, ко год посјети БиХ, није дошао само ради куповине, он ће ту провести и који дан, па ће по то­м основу направити и неки туристички трошак, који је много већи него ПДВ који ће УИО морати вратити - казао је Павловић.

Додао је да исту праксу примјењују и остале земље у региону, а као примјер је навео куповину рачунара у Хрватској, гдје је ПДВ 25 одсто. Кад се тај ПДВ одбије, рачунар купљен у Хрватској је знатно јефтинији него што се може наћи на тржишту БиХ.

Предсједница Удружења за заштиту потрошача “Топер” из Добоја Снежана Шешлија казала је да је ове године промет у продавницама примјетно већи него претходних година, када су због “ковида” ријетки долазили.

- Цијене у домаћим трговинама углавном су ниже у односу на регион, због чега се све више странаца, посебно држављана сусједних земаља, опредјељује за куповину у БиХ. Познато је да пограничне општине профитирају од комшија који често пазаре у нашим маркетима - казала је Шешлија и додала да странци највише купују апарате за домаћинство и бијелу технику.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић истиче да је пораст износа враћеног ПДВ-а знак све масовнијег доласка страних држављана.

- Међутим, то најмање осјете мале трговине, које велики ланци “поједоше” - казао је Марјановић.

Станови

Снежана Шешлија истиче да је протеклих мјесеци повећано интересовање страних држављана за куповину станова у Добоју.

- Сваки шести стан у Добоју који је продат ове године пазарили су наши људи који живе и раде у иностранству - казала је Шешлија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана