Дигитална трансформација неминовна за развој предузећа

Срна
Foto: илустрација

МОДРИЧА - Дигитална трансформација привредних субјеката неминовна је за развој и конкурентност предузећа из Републике Српске на домаћем и тржишту у иностранству, оцијењено је на конференцији "Привреда у фокусу" одржаној данас у мјесту Скугрић код Модриче.

Помоћник министра за развој малих и средњих предузећа у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске Рајко Лајић рекао је да је у процесу дигиталне трансформације ресорно министарство до сада подржало 19 пројеката у укупном износу од 257.400 КМ.

"Министарство је у претходној години обезбиједило 7.000.000 КМ за набавку савремених машина и опреме предузећима у области прерађивачке индустрије", рекао је Лајић новинарима. Он је навео да је за дигиталну трансформацију заинтересован велики број извозно оријентисаних привредника, због чега је за овај процес у наредном периоду планирано 15.000.000 КМ.

Лајић је навео да ће Министарство наставити пројекат у сарадњи са Привредном комором Републике Српске, Развојном агенцијом Српске, локалним заједницама и привредницима заинтересованим за дигиталну трансформацију. У раду конференције учествовали су представници Привредне коморе Српске, Центра за дигиталну трансформацију, Развојне агенције Модрича, начелник модричке општине Јовица Радуловић и 20 извозно оријентисаних предузећа из Модриче.

Привредник Елдин Окић, власник фирме "ЛЛ намјештај" из мјеста Таревци код Модриче, рекао је да ће се дигитализацијом смањити проблеми са којима се привредници сусрећу у иностранству. "Прошле године фирма је извезла производе, већином у Њемачку, укупне вриједности 250.000 евра, што је 50 одсто од укупне производње", рекао је Окић и навео да има 17 радника.

Портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић рекао је да је у Српској успостављена Мрежа за подршку дигитализацији привреде, коју су формирали Министарство за научно-технолошки развој, информационо друштво и Министарство привреде и предузетништва у сарадњи са Привредном комором и Иновационим центром Бањалука.

"Без дигитализације данас се, посебно у вријеме пандемије, не може замислити пословање у земљи и иностранству", рекао је Ковачевић. Начелник Модриче Јовица Радуловић рекао је ће општинска Развојна агенција помоћи привредним субјектима у изради дигиталног именика намијењеног за домаће и инострано тржиште. "Модрича има десетине предузећа која су извозно оријентисана, али је мали број оних која су стално присутна на тржишту Европске уније", рекао је Радуловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана