Деветочлана породица Крстић остала без свега у пожару

GS
Foto: Blic

Скромно и ненаметљиво, деветочлана породица Крстић више од пет година покушава да се издигне из тешких проблема, али то не може да учини јер јој се темељи изнова урушавају.

Фигуративно, али и дословно, јер је прије пет година ова породица познавала нормалан живот у својој кући у Темерину, а данас на згаришту успомена бори се за нови дом у трошној земљаној кући старој преко 100 година у Локу.

Причу о Крстићима започињемо са Марином Антонијевић, њиховом добротворком, или боље рећи једном од добротворки које су ријешиле да коначно стану на пут мукама седморо дивне дјеце старе од годину дана до 13 година и њихових родитеља.

– За тешку животну ситуацију породице сазнала сам пред новогодишње празнике, када је групу Новосађанке контактирала Анка Крстић како бисмо помогли да скупимо мало хране за њену породицу. Као и увијек када су у питању Новосађанке, храну и остале неопходне производе смо скупили у рекордном року. Када сам отишла да предам помоћ, остала сам затечена – прича за Блиц Марина.

Како наводи, девет чланова ове дивне породице живи практично у једној просторији старе земљане куће, такозване набијаче, јер се једна по једна просторија урушава пред њиховим очима.

– Тада сам чула да су у пожару који је избио прије пет година изгубили све што имају. Да им је потпуно изгорјела кућа и да су због тога били принуђени да потраже нови дом негдје другдје. Успјели су да на кредит купе ову кућу у Локу која је стара преко 100 година. Надали су се да ће, мало по мало моћи да је обнове, да улажу. Тако су и радили. Куповали су циглу по циглу, често остајући гладни због тога – објашњава наша саговорница.

Мајка, Анка ради све могуће послове од јутра до мрака. Отац ради у једној фабрици ноћну смјену. А дјеца једно другом до ува. Добра, лијепо васпитана, скромна.

– Они нису тражили милосрђе никоме. Обратили су се са помоћ неким институцијама, али је нажалост нису добили. Па су ријешили да све сами покушају. Молба да се пред празнике сакупи нешто хране стигла тек сада. И то само да би усрећили дјецу – наводи Марина.

Након посјете породици Крстић, била је свјесна да ће дати све од себе да им помогне.

Највећа акција до сада
– Хуманитарним радом се бавим годинама уназад. То сам чинила прије него што сам се из Београда доселила у Нови Сад, а овдје већ 15 година. Наша сјајна Фејсбук група Новосађанке ми је у томе дала само вјетар у леђа. Те жене су невјероватне када се скупе, уједине. Скупимо помоћ за неколико сати, највише дан, два. Куповали смо храну, шпорете, машине, фрижидере, па чак и аутомобил. Било је заиста разних акција. Али овог пута Лана (оснивачица Новосађанки, прим. нов) и ја смо знале да је ово много веће од тога – објашњава Марина.

Тако је настала велика хуманитарна акција за прикупљање средстава да се породици Крстић омогући да добију нови дом.

– Идеја нам је била да некако сакупимо средства за куповину неке монтажне куће која би била направљена на њиховом плацу у Локу. Дајемо све од себе да у томе успемо. Што се тиче кречења, свих унутрашњих радова од водоинсталатерских до керамичарских вољни су да ураде мужеви наших чланица. Али за куповину монтажне куће је потребно много средстава, а разматрали смо и све друге опције, вјерујте – каже ова хуманитарка.

Тако додаје да је првобитна идеја била да се постојећа кућа реновира и некако среди. Долазили су мајстори да процјене и рекли да од тога нема ништа. Разматрали су и куповину неке куће која је на продају у самом селу, али свака која је макар мало боља од њихове једноставно кошта превише.

– Чак и та монтажна кућа коју бисмо купили не би могла да буде квадратуре каква је неопходна за девет чланова породице. Али ипак би имала услове достојне човјека. А сада ионако сви живе у једној просторији јер се остале урушавају – наводи.

Хуманитарни базар
Поред редовног сакупљања новца, Новосађани ће имати прилику да допринесу дјелу сна породице Крстић на Хуманитарном базару који ће се одржати у недјељу, 4. фебруара на Рибљој пијаци у Новом Саду од 16 до 20 часова.

Базар организује група Новосађанке уз сарадњу и помоћ ЈКП “Тржница”.

Како наводи Марина, на тезгама ће се наћи сјајни производи многих суграђана, а новац ће у потпуности ићи за помоћ породици Крстић.

Анки и њеном супругу, као и њиховој дјеци можете помоћи и уплатом новца на број рачуна: 115-0038163577650-12, Марина Антонијевић Нови Сад

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана