Детаљи Нацрта закона: Строже казне за насилнике, али и оне који "окрећу главу"

Анита Јанковић Речевић
Foto: Pixabay

БАЊАЛУКА - Фемицид, као најтежи облик и посљедица насиља према женама је свако лишење живота припадница њежнијег пола извршено у потпуности или дјелимично, док се индиректним фемицидом сматра самоубиство жене проузроковано претходним насиљем.

Неведено је то у тексту Нацрта закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама којим се у Српској први пут уводи појам фемицид.

У нацрту, који су данас разматрали министри  у Влади Српске, стоји да се под насиљем над женама сматрају све радње насиља које доводе или могу да доведу до физичке, сексуалне, психичке, економске повреде или патње за жене, укључујући и пријетње таквим радњама, принуду или произвољно лишавање слободе, било у јавности или пак приватном животу.

- Циљ доношења Нацрта закона је боља заштита жртава од насиља у породици и насиља према женама. Посебан циљ је бољи и ефективнији одговор свих субјеката заштите приликом пружања помоћи и подршке жртвама насиља, те одлучније и правовремено институционално дјеловање у случају појаве насиља - стоји у документу.

Према новом законском рјешењу под насиљем у породици, између осталог, сматра се и фотографисање или снимање члана породице с циљем његове  дискредитације или омаловажавања, као и неовлашћено објављивање фотографија или снимака члана породице путем информационо-комуникационих средстава, односно неовлашћено дијељење фотографија или снимака члана породице путем друштвених мрежа, независно од тога да ли су сачињени уз пристанак или без пристанка.

Насиљем у породицим сматра се и вербални напад, вријеђање, псовање, називање погрдним именима, као и и дрско и безобразно понашање према члановим породице.

Када су у питању заштитне мјере, законом је дефинисано да ће осмљиченом за насиље у породици или над женом, осим удаљења из стана, забране приласка и комуникације, бити наложен и обавезан психосоцијали третман као и лијечење од зависности уколико је насиље извршио под дејством алкохола или опојних дрога.

Закон прописује новчане казне за све оне који буду глуви и слијепи на насиље. Запослени у васпитно-образовној, социјалној и здравственој установи, који не пријаве насиље у породици или насиље према женама мораће да плате казну тешку од 1.000 до 3.000 марака, док ће се грађани и чланови породице који не пријаве насиље према дјетету казнити износом од 300 КМ до 900 КМ.  казниће се за прекршај грађанин који не пријави насиље у породици извршено према дјетету у складу са чланом 18. став 2. овог закона.

- Ко прекрши хитне мјере заштите и заштитне мјере које му је суд одредио примјеном овог закона, казниће се у складу са одредбама закона којим уређује област кривичног законодавства Републике –стоји у документу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана