Десетогодишњак преминуо на путу до УКЦ-а, мајка окривљује љекаре из Бијељине

ГС
Десетогодишњак преминуо на путу до УКЦ-а, мајка окривљује љекаре из Бијељине

БИЈЕЉИНА - Десетогодишњи Александар Ковач из Бијељине преминуо је изненада 28. августа, а сахрањен је три дана касније, 31. августа. Родитељи дјечака Данијела Огњеновић-Ковач и њен супруг Дарио огорчени су јер сматрају да су свог сина покопали због немара љекара.

Мајка каже да је Александар био здрав дјечак који је 25. августа осјетио јаку главобољу, због чега је 26. августа хоспитализoван у Дјечијем одјељењу ЈЗУ Болница „Свети Врачеви“ у Бијељини. Љекари су сумњали на сунчаницу.

-Дошао је у болницу на ногама, а посљедњег дана никога није препознао, постао је и агресиван, стискао зубима и ударао се по ногама од болова - казала је Данијела за „Аваз“.

По пријему су, додаје, Александру  укључили инфузију, али је он стално повраћао.

-Његово стање се све више погоршавало. Чим би нешто појео, одмах би повратио - испричала је Данијела, која је присуствовала синовим посљедњим тренуцима уа „Аваз“.

У понедјељак, 28. августа, Александра је прегледао неуролог, а потом су га одвели код ОРЛ и офталмолога. До спрата изнад 10-годишњак се тешко попео, а испред ординације исповраћао се и пожутио у лицу. Уз помоћ медицинске сестре, дошао је себи те су успјели урадити прегледе. Мајци су рекли да су налази уредни.

Данијела је отишла до докторице која је примила дјечака и питала да му се уради ЦТ или МРА главе.

-Она ми је одговорила: “Де, Данијела, ви, родитељи, хоћете само да зрачите дјецу” и да је снимање штетно, као да снима петсто пута плућа. Није снимљен. Касније су у посјету дошли мој млађи син и супруг, Александар никога није препознао. Звала сам и његову омиљену учитељицу на видеопозив, није је препознао - на рубу суза је рекла Данијела наглашавајући да чак ни њу није препознао.

У то вријеме докторица која га је примила није била у болници те је дошао њен колега који је обавијестио да се чуо с начелницом Неурологије у Бањалуци (УКЦ РС) те да ће их одмах послати санитетским возилом. Данијела је инсистирала на хеликоптеру јер је видјела да је њен син врло лоше, но љекар је рекао да није хитан случај и да није животно угрожен.

-Сво вријеме сам звала докторицу која га је примила, није се јављала. Касније ми је написала да је била на састанку у странци, а када сам јој рекла да смо на путу за Бањулуку, одговорила је: „То је најбоље, јер могу они завршити дијагностику.“ Требали су нас послати или у Тузлу или чак у Београд, и он је ближи од Бањалуке - нагласила је Огњеновић-Ковач.

Према тврдњама мајке Данијеле, након што је са сином кренула санитетским возилом према Бањалуци њеном супругу и другим члановима породице љекар је рекао да сумња на менингитис или упалу мозга.

-Рекао је да ни њему није јасно. А менингитис, а и упала мозга су хитни и итекако кобни и, уколико се на вријеме не почну лијечити, могу да проузрокују смрт за неколико дана -  сматра Данијела.

Око 40 минута прије него што су стигли до УКЦ-а РС Александар је доживио и епилептични напад и почео да плави.

У пратњи су, тврди мајка дјечака,  биле медицинска сестра и стажисткиња, која је телефонски тражила упуте од љекара. Данијела сматра да је с њеним сином требао ићи искусан љекар, који би му можда радио и масажу срца, а не само дао 15 л/мин кисика преко маске.

-У Бањалуци су ми рекли да су погрешно поступили те да су требали радити масажу срца и удувавање зрака - каже Даниејла.

Љекарски тим је дочекао дјечака, али само су могли започети реанимацију. Покушавали су апаратима и масажом срца да га оживе 90 минута, али безуспјешно.

Обдукцију тијела нису радили, јер, како каже, нису хтјели да им неко сијече дијете. Разлог због којег јавно говори јесте да и други буду пажљиви када су у питању њихова дјеца и љекари који их лијече.

- Не плашим се јавно говорити о свом сину. Чекам да се градоначелник врати с одмора, па ћемо причати с њим. Највјероватније да ће овдје бити протести. Има још људи којима се слично десило. Нико ништа није смио да говори у јавности, ми смо први. Друго, сада се плаше и да оду у ту болницу - закључила је Данијела.

Упите су из „Аваза“ послали Болници „Свети Врачеви“ и УКЦ-у Српске, али одговоре, кажу још нису добили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана