ДЕШАВА СЕ: Више од трећине радника УИО БиХ не зна гдје ради

Капитал
ДЕШАВА СЕ: Више од трећине радника УИО БиХ не зна гдје ради

БАЊАЛУКА – Више од 30 одсто службеника Управе за индиректно опорезивање БиХ, запослених у посљедњих пет година, појма немају чиме се бави институција у којој зарађују плату, које су њене надлежности или како да се понашају и облаче на радном мјесту, показао је недавно спроведени тест општег знања у овој институцији.

Према информацијама портала КАПИТАЛ, испит је прије неколико седмица полагало 127 радника управе, а најмање 40 њих није знало да одговори на 15 питања  о понашању на радном мјесту, елементима дисциплинске одговорности и основном пословању ове институције.

И не само то. Поједини тестирање нису ни схватали озбиљно (или имају јаку позадину), па су се “зезали” и на питања писали шале, због чега им комисија, која се веома трудила да призна сваки покушај одговора, једноставно није могла помоћи.

Да ствар буде још шокантнија, сви радници управе су одавно знали да ће бити тестирани, а списак са 156 питања на мање од 38 страница, са свим врло јасним и концизним одговорима, био је мјесецима окачен на сајту управе.

Због свега овога, сви они су деградирани на ниже позиције уз прописано умањење плате. Највише таквих било је у Регионалној управи Мостар.

Због њихових лоших резултата и реалне могућности да је тај број радника још већи, најављено је да ће ускоро бити тестирани запослени у УИО без обзира на године стажа.

Ово је изазвало бурне реакције, али и стампедо према штампачима управе, јер сада преко 2.300 запослених ужурбано штампа материјале и “загријава столицу”, одлучни да се не избламирају и не остану без дијела плата.

На поправном 18 запослених

Тестирани радници УИО питани су да наброје надлежности управе, теже облике дисциплинске одговорности, саставне дијелове рјешења које доносе, секторе и радне јединице и друге елементарне ствари које би требало да знају ако раде у овој институцији.

Било је и комплекснијих питања, али и баналних попут оног да ли је дозвољено конзумирање алкохола на радном мјесту.

У УИО су нам потврдили да је на тесту пало 40 од 127 радника, те рекли да су полагања обављена из три области и то “организација УИО и Управног одбора УИО”, “кодекс понашања”, те “дисциплинска и материјална одговорност запослених”, а чак су нам послали и питања и одговоре. Од оних који су пали, из сва три дијела ништа нису знала 22 запослена који ће морати да уче и полажу све испочетка.

“Кандидати који нису положили, имају право на поправни испит. Они који нису положили испит општег знања премјештени су са позиција на којима су обављали послове опште дјелатности у УИО на неке друге, ниже позиције. Испит је положило 87 кандидата, поправни има 18, док ће цијели испит полагати 22. Испиту из оправданих разлога није приступило шест кандидата који имају обавезу полагања“, рекли су за ЦАПИТАЛ из УИО те најавили да ће тестирања бити обављана и у будућем периоду.

Кажу да је ово први пут након 20 година да су спровели полагање општег дијела стручног испита за рад на пословима индиректних пореза, како је то и дефинисано Правилником о полагању стручног испита за рад на пословима индиректних пореза запослених у УИО, али да све до сада није био донесен подзаконски акт нити организовано полагање.

УИО планирала је полагање и стручног испита за раднике који су ту мање од 10 година, али је због “фрке” са општим дијелом овај за сада на чекању.

Синдикати у ребусу, противе се општем тестирању

И синдикати су се нашли у незгодној ситуацији. Наиме, због притиска радника да их заштите од деградирања и смањења плата принуђени су да реагују, али чињеница да можда ни старији радници неће знати опште ствари о управи им је сада као утег око врата.

Предсједник Самосталног синдиката УИО рекао је за портал ЦАПИТАЛ да је већ поднио приговор директору на најављено тестирање свих запослених зато што, како тврди, општа провјера знања нема упоришта у законским прописима, а у супротности је са донесеним правилником који раднике који су ту дуже од пет година, ослобађа овог испита. Исто важи и за посебни дио и за раднике који у управи раде дуже од 10 година.

“То је апсолутно незаконито. Велики број службеника је испунио услове за ослобађање од ове провјере знања и то се не може радити на силу. Људи су били на безброј семинара и обука, издато им је рјешење да се ослобађају општег и посебног испита, а на крају ипак хоће да их подвргавају провјерама знања. То је противзаконито“, каже Јелача.

На питања како коментарише то што добар дио запослених, редом са високом стручном спремом, није било у стању да одговори на питања, Јелача каже да су то људи који су запошљавани по задатку.

“Те људе је бивши директор примао и давао им питања и одговоре за тестове за пријем на радно мјесто, а они сада нису знали ни да препишу да би прошли. Дошли су са дипломама сеоских факултета и нормално је да немају знања, неће га никад ни имати. Ни њихови шефови немају знања за посао који раде. Сматрам да је ово што нови директор ради није по закону“, каже Јелача.

Иначе, у напреднијим земљама овакви се тестови редовно и рутински спроводе да би се провјериле способности запослених, као и њихова знања о послу којим се баве.

Бурне реакције и лоше знање кандидата који заузимају нека од најплаћенијих радних мјеста у БиХ, нужно намећу питање какви би се резултати добили када би се спровело тестирање општег знања, на примјер, у Влади РС и њеним агенцијама, локалним управама и јавним предузећима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана