Дервентски вашар: Више од једног и по вијека забаве и традиције

ГС
Foto: Дервента кафе

ДЕРВЕНТА - Дервента обиљежава Дан града, а Саборни храм крсну славу Велику Госпојину.

Народним збором код Старе цркве у Српској вароши, на истом мјесту гдје је најстарија манифестација у граду на Укрини угледала свјетло дана 1851. године, озваничен је у понедјељак почетак 173. „Дервентског вашара“.

Као и до сада, највећа локална и добро позната регионална манифестација привући ће велики број Дервенћана и гостију са свих страна свијета који уживају у вашарским атракцијама.

Балерине, рингишпили, камиказе, као и нове забавне атракције су и даље ту. Не недостаје ни гласне музике и блијештавила свих боја, као и шаролике понуде на продајним штандовима и угоститељским „трпезама“.

И ове године ту је „Дервентска улица“, смјештена преко пута Миленијума, на којој се могу наћи искључиво домаћи производи.

Дервентски вашар је привредно-забавна и једна од најстаријих манифестација у Босни и Херцеговини, те један од највећих вашара у бившој Југославији. Одржава се сваке године на православни празник Велику Госпојину, 28. августа, а има традицију од 1851. године. Уназад неколико година се налази на Листи нематеријалног добра Српске, пише Дервента кафе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана