Дервента: Из градске касе по 500 КМ за бебе

Срна
Foto: Срна

ДЕРВЕНТА - За све бебе у Дервенти рођене од почетка године из буџета града обезбијеђено је по 500 КМ, а данас је градоначелник Дервенте Милорад Симић тим поводом уприличио пријем за мајке.

”У буџету смо планирали средства, између осталог, и за подршку новорођенчадима, а пријем је симболичан гест брижности и прилика да окупимо родитеље и да им честитамо. Од 1. јануара до 31. маја рођене су 52 бебе, које смо наградили, а раније смо имали праксу да даривамо треће и свако наредно дијете и близанце”, рекао је Симић новинарима.

Он је навео да град издваја око 1.274.000 КМ за подршку младима и породицама.

Буџетска издвајања за новорођенчад су око 100.000 КМ, за подршку вантјелесној оплодњи око 30.000 КМ, за суфинансирање боравка ђеце у јавном и приватном вртићу 655.000 КМ, а првачиће, каже Симић, првог дана школе обрадују руксацима и школским прибором.

Према његовим ријечима, из буџета се суфинансира превоз ученика са око 220.000 КМ, а за стипендије студентима и надареним ђацима средњих школа у обезбијеђено је око 200.000 КМ.

“Пратимо и успјехе ђака, ученике генерације и ученике који постижу успјехе на такмичењима. За све то у буџету града укупно буде обезбијеђено око 1.274.000 КМ, а борићемо се и за већа издвајања и још бољу подршку породицама”, рекао је Симић и мајкама новорођених беба упутио је честитке.

Према новом правилнику који је ступио на снагу 1. јануара ове године, за сваког новорођеног Дервенћанина из буџета се исплаћује по 500 КМ, а за ове намјене закључно са 31. мајем обезбијеђено је укупно 26.000 КМ.

Жељана Лазаревић, чији је првенац син Василије, похвалила је овај гест Градске управе, наводећи да им та врста помоћи пуно значи.

Мајка Невена Субић каже да је посебно значајно то што на подршку из буџета града од ове године могу да рачунају мајке сваког рођеног ђетета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана