Дервенћани из пепела подигли храм уништен за вријеме рата

Независне
Дервенћани из пепела подигли храм уништен за вријеме рата

ДЕРВЕНТА - Становници Дервенте ујединили су се у племенитом циљу и заједничким снагама подигли комплекс код Старе цркве у Српској вароши, који ће у недјељу, 4. августа, освештати митрополит зворничко-тузлански Фотије.

Управо је Стара црква већ дуже од вијек и по симбол православља у граду на Укрини, што у разговору за "Независне новине" потврђује свештеник Љубиша Новић, који истиче да су овај храм подигли из пепела након што је уништен за вријеме ратних дешавања 1992. године.

"Са градњом Старе цркве у Дервенти почело се 1851. године, а занимљиво је да су тада наши људи, трговци и вјерници морали да траже дозволу за изградњу од турских власти. Након добијања дозволе, исте године су освештали темеље на Велику Госпојину, да би је завршили 1855. године. Нама у Дервенти је врло важно, и то често истичемо, да је дервентски вашар, који ће ове године бити одржан по 173. пут, управо први пут и кренуо од ове цркве, а касније је неколико пута прекидан кроз ратове. Црква је кроз ратове претрпјела оштећења, у Другом свјетском рату свештенство је више пута прогоњено и убијано, а црква је у потпуности срушена, девастирана и претворена у прах током посљедњих ратних дешавања, на Спасовдан 1992. године", прича Новић.

Додаје да је на мјесту срушене светиње 2018. године подигнут храм мањих димензија, а, како истиче, поред цркве у комплексу су подигли звоник, мртвачницу са палионицом свијећа, а завршени су радови и на Светосавској сали, као и на паркингу.

"Сама изградња цркве и читавог комплекса ујединила је Дервенћане и сви су се одазвали и на неки начин пружили подршку изградњи овог храма. Иницијатор ове идеје, изградње паркинга и ограде, који је касније покренуо и све остале пројекте, је градоначелник Милорад Симић и захваљујући њему је овај пројекат отпочео и наставио да се изграђује. Помогао нам је и предсједник Републике Српске Милорад Додик са 100.000 КМ да све приведемо крају, а пројекат је вриједан више од 500.000 КМ и захвални смо свим привредницима и људима добре воље који су нам помогли", каже свештеник и напомиње да велика захвалност иде и Епархији зворничко-тузланској и митрополиту Фотију на подршци коју су пружили за изградњу комплекса код Старе цркве. "У недјељу је предвиђено да дочек митрополита Фотија буде у 8.30, када почиње и сам програм, а у девет часова ће бити служена света архијерејска литургија, послије чега ће окупљени народ и вјерници имати прилику да уживају у пригодном културно-умјетничком програму, гдје ће, између осталих, наступити наша два највећа фолклорна друштва: СКУД 'Дервента' и КУДМ 'Босиљак', али и дјечица из вртића 'Трол'. Након програма биће и трпеза за све присутне и вратићемо се у давна времена, у 1851. годину, са послужењем и са храном коју ће спремити наше вриједне домаћице, а домаћини ће обезбиједити печење", објашњава Новић.

Напомиње да је храм у Српској вароши посвећен празнику Благовијести и истиче да је пресрећан јер су се сви мјештани и грађани ујединили, преносе Независне.

"Лијеп је осјећај кад видим како су се људи сабрали око овог храма, да сви заједно изградимо светињу, да се молимо богу и пресветој Богородици. На нама је да чинимо што је у нашој моћи, и важно је да смо сви узели учешћа у једном малом историјском моменту, у једној тачкици у односу на историју. Овдашњи народ смогао је снаге да изгради ову светињу у неком погледу на историју, а можда ће неко за 80 или 180 година да прича и о нама. Сјетиће се да је постојала нека група људи која је давала свој максимум, од својих уста одвајала да сагради овај комплекс и нека генерације пред нама оцијене да ли смо били на добром путу, а ако им буде од воље да и они наставе тако", закључио је дервентски свештеник и позвао све становнике Дервенте да дођу и окупе се у недјељу код храма и буду дио историје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана