Делегација СНВ-а сутра на литургији поводом дана пробоја логораша у Јасеновцу

Срна
Foto: Aрхива

ЗАГРЕБ - Делегација Српског народног вијећа /СНВ/ предвођена предсједником Милорадом Пуповцем присуствоваће сутра у селу Млака, покрај Јасеновца, литургији у Храму Светог пророка Илије поводом Дана пробоја логораша у Јасеновцу, најављено је из СНВ-а.

Литургија ће почети у 9.00 часова, а литургијско сјећање на јасеновачке жртве предводиће епископ славонски Јован. "Храм у Млаки сам по себи је меморијалног карактера јер се налази на територији некадашњег концентрацијског система Јасеновац, а у самој околини налазе се масовне гробнице", наведено је у саопштењу СНВ-а.

Након литургије, у 11.00 часова са делегацијом СНВ-а, гостима, као и представницима ЈУСП-а Јасеновац предвиђен је обилазак локалитета Крапје, у близини, који припада самим почецима успостављања концентрацијског система који ће до 22. априла 1945. садистички и системски злостављати Роме, Србе и Јевреје, те све оне које је тадашњи усташки режим означио неподобним, попут хиљада Хрвата и Хрватица из цијеле земље

. На локалитету Крапје, крај ријеке Велики Струг говориће представници ЈУСП-а Јасеновац, а предсједник СНВ-а Милорад Пуповац коментирасаће мјере договорене с Владом Хрватске у вези са редефинисањем односа према спомен-подручју концентрацијског логора Јасеновац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана