Делегација Бањалучке епархије у Москви о ситуацији у православном свијету

ГС
Делегација Бањалучке епархије у Москви о ситуацији у православном свијету

Делегација Бањалучке епархије, која се налази у Москви по благослову Његове светости патријарха московског и све Русије Кирила, састала се 8. новембра с предсједником Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије митрополитом волоколамским Антонијем.

Делегацију предводи викар епископа бањалучког, епископ марчански Сава, у пратњи настојатеља манастира Гомионице јеромонаха Методија (Крагуља) и протођакона Радојице Жаграна. Састанку у Одељењу за спољне црквене послове присуствовали су и настојатељ подворја Српске православне цркве у Москви епископ моравички Антоније, замјеник предсједника ОСЦО протојереј Игор Јакимчук и службеник Секретаријата за међуправославне односе ОСЦО А. Ј. Хошев.

Епископ Сава пренио је митрополиту Антонију поздраве и срдачне жеље епископа бањалучког Јефрема и говорио о свечаном догађају даривања моштију Светог Свештеномученика Платона бањалучког Московској духовној академији 5. новембра. Свети Платон је дипломирао на Духовној академији 1901. године.

Владика Сава је пренио утиске о саслужењу са Његовом светошћу патријархом московским и све Русије Кирилом на литургији у Успенском саборном храму Московског Кремља, на празник Казанске иконе Пресвете Богородице, 4. новембра и са посјете светињама у граду Москви.

Током разговора, који је протекао у топлој, братској атмосфери, разговарано је о ситуацији у православном свијету, црквеном животу у Бањалучкој епархији, као и о стању и перспективама развоја руско-српских међуцрквених односа.

На крају састанка, учесници су размијенили пригодне поклоне. Истог дана гости из Бањалучке епархије поклонили су се моштима Светог блаженопочившег кнеза Данила Московског и другим светињама Даниловског ставропигијског манастира и посјетили храмове и знаменитости тог древног манастира.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана