Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи: Серолошко Тестирање даће одговоре и о вакцини

Милијана Латиновић
Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи: Серолошко Тестирање даће одговоре и о вакцини

БАЊАЛУКА - Друга фаза серолошких испитивања у Републици Српској, која би требало да започне крајем марта или почетком априла, обухватиће између 4.000 и 5.000 испитаника, а једно од кључних питања у упитнику биће да ли су грађани вакцинисани против вируса корона и којом вакцином.

Рекао је то за “Глас Српске” декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић, додавши да је у првој фази националне Студије серопреваленције инфекције “ковид 19” у популацији Српске утврђено да је антитијела развило око 35 одсто испитаног становништва, док је трећина од њих имала тежу клиничку слику.

Имајући у виду чињеницу да већ почиње вакцинација против короне, додао је Бокоњић, друга фаза испитивања даће нове одговоре и ријешити неке непознанице у вези са “ковидом 19”.

- Једно од питања у упитнику који испуњавају грађани који ће насумичним одабиром бити изабрани за тестирање јесте да ли су примили вакцину против вируса корона, ако јесу, када и коју вакцину су примили. Исто тако, уколико нису вакцинисани, требаће да напишу зашто - рекао је Бокоњић, подсјетивши на занимљив податак из прве фазе испитивања када је више од половине испитаника навело да би примили вакцину против короне, те да је сматрају веома важном у заустављању пандемије.

Нагласио је да ће веома значајан податак бити да ли се неко од испитаника који су вакцинисани заразио након имунизације.

- Биће веома важно увидјети да ли је било могуће заразити се након вакцинације, на који начин је дошло до тога и евентуално да правимо нека поређења у зависности од тога коју вакцину су примили. На овај начин ће се показати и ефикасност вакцинације. Битније разлике међу вакцинама вјероватно ћемо увидјети тек кроз годину дана када будемо видјели колико трају антитијела послије одређене вакцине - истакао је Бокоњић.

Први човјек фочанског Медицинског факултета је казао да су високошколске установе спремне да наставе ову студију, али да чекају да им Свјетска здравствена организација достави антитијела неопходна за рад. У другој фази испитивања, као и током прве која је почела у новембру прошле године, учествују Медицински факултет из Фоче, Медицински факултет из Бањалуке и Институт за јавно здравство РС. У првој фази испитивања о колективном имунитету тестирано је око 2.000 становника из свих крајева Српске. Бокоњић вјерује да ће проценат прокужених становника вирусом ускоро значајније порасти, те да ће и најављена масовна вакцинација допринијети смањењу броја обољелих.

Према јучерашњим подацима Института, у Српској је за 24 часа регистровано 112 заражених вирусом корона од 575 лабораторијских узорака, а седам лица је преминуло.

Улога маске

Дејан Бокоњић је рекао да је прва фаза испитивања показала да маске играју значајну улогу у заштити од вируса корона.

- Они који су навели да су носили маску и поштовали дистанцу или нису уопште били заражени или су имали благу клиничку слику. С друге стране, већина испитаника који су имали тежи облик короне навела је да нису носили маску и мање су поштовали мјере, али је и међу њима био мањи проценат оних који су носили маску - рекао је Бокоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 20 беба
Рођено 20 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана