Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета: И студенти из Украјине желе у Фочу

Милијана Латиновић
Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета: И студенти из Украјине желе у Фочу

ФОЧА - Медицински факултет у Фочи стао је раме уз раме са високошколским установама широм свијета, јер се у амфитеатрима за најхуманији позив спремају и студенти из Словеније, Италије, Египта, Индије и Бангладеша, а осим из медицине од идуће академске године бруцоши ће на енглеском савладавати и лекције из стоматологије.

“Глас Српске” је прије три године писао о великом искораку фочанског Медицинског факултета, који је први у Српској лиценцирао студиј медицине на енглеском. Испоставило се да је то одличан потез, јер ових дана на факултету су се телефони усијали од позива, а ако је судити по томе, испуниће свих 50 мјеста предвиђених за студиј на енглеском.

Декан фочанског Медицинског факултета Дејан Бокоњић рекао је за “Глас” да је план да од нове академске године заинтересованима понуде и двадесетак мјеста на студију стоматологије на енглеском језику.

- Интересовање за медицину је огромно. Питања стижу из Индије, Италије, Пољске, Бангладеша, као и из бивших совјетских република. Имамо питања дјеце која су студирала у Украјини и сада желе да пређу код нас. Зову нас и са Блиског истока - рекао је Бокоњић, нагласивши да су досадашња искуства одлична.

Истакао је да је само на почетку због пандемије вируса корона настава за странце била онлајн, али да је сада Фоча постала права интернационална локална заједница гдје у свакодневној комуникацији путници намјерници могу чути неколико свјетских језика. Тако је и на факултету.

- Студенти се одлично сналазе. Осим тога имамо систем дјеце тутор, наше дјеце која одлично говоре енглески и брину о студентима из иностранства, факултет их плаћа за то. Све то веома добро функционише, а дјеца која су дошла из далека посвећена су учењу и све функционише како треба - казао је Бокоњић. Инострани студенти углавном су смјештени у студентском дому, с тим да поједини Италијани траже приватни смјештај.

Бокоњић је нагласио да је увођење студија на енглеском језику много допринијело бољем позиционирању факултета.

- Контактирају са нама и са других факултета у вези са размјеном студената, а сматрам да осим што је некако све занимљивије и узбудљивије на факултету и локална заједница је и те како живнула. И ми професори другачије се спремамо када предајемо на енглеском и трудимо се да на најбољи могући начин приближимо градиво свима - рекао је Бокоњић.

Долазак интернационалних студената свакако је прилика за локалну заједницу, истакао је Бокоњић, нагласивши да се размишља и у правцу отварања ресторана са интернационалном кухињом.

- Наша мала локална заједница постаје интернационална. Са нашим студентима из Индије дошли су и представници њихове агенције да помогну нашим куварима у мензи да адаптирају јела према њиховим укусима. Изазов је огроман на свим овим пољима, али је и добит немјерљива - поручио је Бокоњић.

Предавања

Дејан Бокоњић је рекао да ће пријемни испит за бруцоше који ће студирати на енглеском бити организован у исто вријеме када и за оне који уче на српском језику.

- За бруцоше који студирају на енглеском настава почиње 1. новембра да би они завршили све школске обавезе у својим земљама и на вријеме обезбиједили визе, док за старије генерације предавања почињу 15. октобра - рекао је Бокоњић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана