Деценија од катастрофалне поплаве у Костајници

Срна
Деценија од катастрофалне поплаве у Костајници

КОСТАЈНИЦА - У Костајници је у протеклој деценији с циљем одбране од поплава урађена регулација потока Тавија и изграђена обалоутврда у горњем дијелу Улице Ранка Шипке, рекао је Срни начелник општине Никола Јањетовић.

Јањетовић је, поводом 10 година од поплаве која је нанијела велику штету овој локалној заједници, рекао да се планира наставак изградње одбрамбеног система у овој улици, која је и најугроженији дио града.

Он је навео да је завршен пројекат за обалоутврду у доњем дијелу улице и у току су активности са Владом Републике Српске и Јавном установом "Воде Српске" с циљем отпочињања реализације овог пројекта.

Јањетовић је додао да Општинска управа активно ради и на организовању, опремању и обуци Цивилне заштите како би се што спремније дочекале евентуалне поплаве и друге непогоде.

Екстремно обилне падавине прије 10 година изазвале су поплаве које су однијеле животе и опустошиле регион, а међу поплављеним општинама и градовима била је Костајница у којој није било жртава, али је причињена штета од готово 3,5 милиона КМ.

Најтежи дани за Костајницу били су 17. и 18. мај.

Штаб Цивилне заштите прогласио је ванредну ситуацију 17. маја, а становништво је обавијештено о неопходним мјерама с циљем заштите живота и имовине.

Најугроженији дио града била је Улица Ранка Шипке, у којој је почела евакуација стоке и постављање одбрамбених насипа, међутим, порастом водостаја Уне као критична тачка издвојио се и сам центар града.

Све службе тада су стављене на располагање, а одбрани од поплаве прикључио се и велики број становника, посебно младих волонтера. Ангажована је и механизација привредних субјеката и грађана.

Водостај ријеке Уне достигао је максимум 18. маја у 3.00 часа, када је износио 504 центиметра, а иначе највиши водостај ове ријеке у Костајници од 537 центиметара забиљежен је 1955. године.

Ситуација је стабилизована 19. маја, приступило се отклањању посљедица и нормализацији живота, а одмах су формиране и комисије за процјену причињене штете.

Према подацима утврђеним након поплаве, на подручју општине Костајница на пољопривредном земљишту причињена је штета у износу од 1.410.000 КМ.

Штета на објектима је процијењена на 1.035.000 КМ, при чему на инфраструктри, укључујући три моста, канализацију и путну мрежу 642.000 КМ, док је штета на клизиштима износила око 400.000 КМ.

Док су бранили сопствену имовину, грађани Костајнице показали су и хуманост, прикупљајући помоћ за становништво Српске које је било у тежој позицији.

У акцији "Солидарност", коју је 19. маја покренула Општинска организација Црвеног крста, за само два дана прикупљено је више од 500 пакета помоћи која је отпремљена у Добој и Шамац.

Од 2014. године поплаве су се понављале у овој локалној заједници.

Исте године, након ријеке Уне, бујични водотокови поплавили су град 27. јула и 5. августа, а затим се изливање Уне и рјечица Тавија и Стригова у већем обиму биљежи 2016, 2019, 2022, те прошле и ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана