Дебата у Бањалуци у организацији удружења “Мисли добро”: Медији кључ за јачање дијалога

Ж. М.
Дебата у Бањалуци у организацији удружења “Мисли добро”: Медији кључ за јачање дијалога

БАЊАЛУКА - Тренутна криза у БиХ у специфичан положај ставља медије и новинаре, који сада имају још већу одговорност да воде рачуна о чињеницама и критички се односе према њима, а не да слијепо и беспоговорно преносе изјаве политичара који све више помињу рат, поручено је јуче у Бањалуци са дебате у организацији Удружења “Мисли добро”, у којој су учествовали новинари из више редакција у БиХ.

Учесници су покушали дати одговоре на питања о одговорности медија у тренутној ситуацији, али и понудити рјешења за унапређење дијалога.

- Дијалога, генерално, у овом друштву нема. Преостаје нам да питамо и пробијамо те зидове - рекао је Слободан Попадић, новинар.

Истакнуто је и да су медији, можда чак и више од политичких партија, подијељени по националним шавовима.

- Морамо инсистирати на чињеницама, све друго морамо оставити по страни - рекао је новинар Владимир Шушак.

Његов колега Марко Шикуљак навео је да је добро што има много медија па се могу чути различита мишљења, а Бранимир Ђуричић, новинар и предсједник Скупштине Удружења новинара Републике Српске, истакао је да је криза у БиХ почела оног тренутка када је неко наметнуо став да се судске пресуде не смију коментарисати.

- Хронично нам недостаје дијалог о свим темама у друштву и из тог разлога Удружење “Мисли добро” одлучило је да почне са серијом дебата на различите теме - рекла је Сандра Гојковић-Арбутина, један од оснивача удружења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана