Давидовић: Сјећање на злочин на Петровачкој цести порука људима да никада не забораве

Срна
Давидовић: Сјећање на злочин на Петровачкој цести порука људима да никада не забораве

БОСАНСКИ ПЕТРОВАЦ- Предсједник Општинског вијећа у Босанском Петровцу Немања Давидовић рекао је Срни да ће обиљежавање сјећања на злочин на Петровачкој цести бити и порука људима који су остали да живе на тим просторима да никада не смију заборавити шта се догодило 1995. године, те позвао грађане да дођу и одају почаст невино страдалима.

Давидовић је истакао да ће сутра на Петровачкој цести сјећање на тај злочин почињен 1995. године бити достојно обиљежено полагањем вијенаца и доласком предсједника Републике Српске и Србије Милорада Додика и Александра Вучића.

-То је порука људима који су остали да живе на овим просторима да не смију заборавити и да се не смију одрећи свога. Након толико година обесправљивања и заборављања злочина на Петровачкој цести, али и других злочина које је претрпио народ у Босанском Петровцу и овом дијелу Крајине, сутра ће сјећање на злогласну акцију жОлујаж и злочин на Петровачкој цести бити достојно обиљежен - рекао је Давидовић.

Нагласио је да су грађани у Босанском Петровцу, без обзира на националност и вјерску припадност, позвани да дођу на Петровачку цесту да одају почаст невино страдалима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сутра ће заједно са предсједником Србије Александром Вучићем присуствовати обиљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у Погрому “Олуја” на Петровачкој цести, гдје ће положити вијенце.

Погром Срба у “Олуји” почео је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима “Веритаса”, током “Олује” протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године “Олују” оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала сва обиљежја геноцида.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана