Давидовић: Некажњавање насиља над повратницима у ФБиХ подстиче ново насиље

СРНА
Давидовић: Некажњавање насиља над повратницима у ФБиХ подстиче ново насиље

БАЊАЛУКА - Директор Центра за подршку повратницима Немања Давидовић рекао је да се још не зна ко су починиоци посљедњег напада на српске повратнике у селу Тумане код Лукавца, као и ранијих напада у Коњицу и Зеници, оцијенивши да насиље које се не санкционише постиче ново насиље.


Давидовић је рекао да се нажалост напади дешавају и у Републици Српској, што осуђује, али да су, за разлику од Федерације БиХ /ФБиХ/, у Српској починиоци у 90 одсто случајева пронађени и предати у надлежност тужилаштава.

"Важно је рећи да је дејтонска обавеза Владе ФБиХ да осигура услове за живот повратника на њиховим пријашњим огњиштима", рекао је Давидовић и додао да то највише забрињава.

Давидовић је рекао да је већином ријеч о старијој популацији која се одлучила за повратак на вишевјековна огњишта и живот у миру који им неко узурпира.

"Тамо гђе не постоји солидан број српских повратника, они су потпуно заборављени", рекао је Давидовић, који је и савјетник предсједника Републике Српске.
Када је ријеч о Босанском Петровцу, Давидовић истиче да је ова општина у финансијској блокади и да начелник општине не жели да предложи буџет.

Говорећи о судском процесу који се пред Судом БиХ води против предсједника Српске Милорада Додика, Давидовић је оцијенио да нема човјека који не зна термин рочишта, као и да је ријеч о спринтерском суђењу.

"Представници Срба су присуствовали сваком рочишту и тако ће бити и у понеђељак. Повратници то виде и осјете да је ово једно спринтерско суђење гђе се рочишта одвијају као на траци и потпуно је огољена прича о евентуалном кршењу неког прописа од предсједника и директора `Службеног гласника`. Нико у то не вјерује. Мислим да у то не вјерују ни у Суду БиХ", рекао је Давидовић.

Он је навео да је тај процес усмјерен на "гушење активности" предсједника Српске и на његово уклањање из политичког живота Српске и БиХ.

"Али баш као што је до сада побиједио у многим утакмицама, вјерујем да ће предсједник Додик побиједити и у овој утакмици", закључио је Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана