Даун синдром центар Бањалука отвара књижевни клуб на Јахорини

ГС
Foto: Уступљена фотографија

Први пут млади са Дауновим синдромом, односно "Дјеца сунца", добиће књижевни клуб, који ће бити отворен на Јахорини, и већ с нестрпљењем ишчекују четвртак како би своје написане пјесме прочитали другарима и гостима.

Како каже за "Независне" Зоран Јелић, директор Даун синдром центра, манифестацију "Дани дјеце сунца", а у оквиру које и отварају овај клуб, завршавају седмодневним боравком на Јахорини.    "У четвртак ћемо изложити ликовне радове особа са Дауновим синдромом, а том приликом ћемо отворити и први књижевни клуб. Свако од њих ће представити своју пјесму коју је написао. Они већ имају трему, питају се 'каква ће бити моја пјесмица', већ зову једни друге, читају пјесме, питају треба ли нешто допунити и слично", казао је Јелић.

Млади са Дауновим синдромом, наставља он, пишу пјесме у сликама, и то посебном асистивном технологијом, односно уређајима за комуникацију и писање пјесама намијењеним за особе са овим синдромом, а који имају проблем са изговором.

У припреми је, додаје он, и издавање прве књиге "Дјеце сунца".

"Ми их желимо подстаћи да раде, јер они могу све и друштво треба да схвати да особа са Дауновим синдромом може да буде, између осталог, и пјесник", нагласио је Јелић.

Према његовим ријечима, овом приликом им долазе студенти и професори са Медицинског факултета из Фоче, Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева, а заједно с њим долазе особе са Дауновим синдромом из Источног Сарајева, те из Фоче и Пала.

"На тој манифестацији онлине путем ће нам се обратити особе са Дауновим синдромом из Србије, Норвешке, Русије, Чешке и Хрватске. Имаћемо и укључење из Београда нашег пријатеља и књижевника Марка Милошевића, те Тарика Филиповића, а из Прага ће нам се обратити и књижевница Јелена Ћирић, која је посветила пјесму 'Дјеци сунца'", рекао је Јелић.

Осим тога, прича он, ови млади кувари ће за госте припремати ручак, након чега ће услиједити заједничке радионице музикотерапије, драматерапије и ликовне терапије.

"Имамо и такмичење особа са Дауновим синдромом у поезији, те креативну радионицу у писању поезије. Поетски дани 'Дјеце сунца' ће се наставити у Љубачеву, а 19. маја идемо у Београд, када ће бити отворена изложба наших поетских редова. Након тога, у јуну идемо у Праг, а све ово реализујемо у оквиру књижевног клуба", истакао је Јелић.

Отварање "Даун кафеа" и продавнице вјероватно крајем маја    

Зоран Јелић, директор Даун синдром центра, истиче да ће вјероватно крајем маја отворити "Даун кафе", као и продавницу здраве хране.

"Наш амбасадор Владо Ђајић ће 19. маја у Београду рећи када ће бити отворен 'Даун кафе'. Имали смо проблем око локације, јер уз ресторан иде и продавница здраве хране", рекао је Јелић за "Независне", те додао да желе да се на полицама ове продавнице нађу производи које су производили у Бањи Врућици током радног оспособљавања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана