"Дани Русије у Српској" од 18. до 20. маја

Срна
"Дани Русије у Српској" од 18. до 20. маја

БАЊАЛУКА - Фестивал "Дани Русије у Републици Српској" биће одржан од 18. до 20. маја у Бањалуци, а организује се с циљем проширења сарадње Русије и Српске.

Фестивал организује Књижевно удружење "Сусрет" Требиње, уз подршку предсједника Републике Српске Милорада Додика, Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање, Министарства просвјете и културе Републике Српске, Представништва Српске у Руској Федерацији, Амбасаде Русије у БиХ, Фондације за подршку јавној дипломатији "А.М. Горчаков" и Руског дома у Београду.

Циљ фестивала је и да представи достигнућа у области културе, науке и образовања, историје, духовног и моралног васпитања и искуства у јачању националног јединства у вишенационалној и мултирелигиозној Руској Федерацији, најавили су организатори.

У оквиру фестивала, у суботу, 18. маја, биће организована једнодневна међународна конференција "Руско-српски односи у контексту формирања мултиполарног свјетског поретка: искуство и перспективе", уз подршку Фонда за подршку јавној дипломатији "А.М Горчаков".

На конференцији ће бити размотрени руско-српски односи на експертском нивоу и узајамно дјеловање у свјетлу савремене трансформације међународног система и глобалних политичких потреса, навели су организатори.

Биће представљен алтернативни експертски поглед на улогу Русије и мјесто Балкана у контексту формирања новог мултиполарног свјетског поретка, а излагаће познати руски и балкански стручњаци, представници истраживачких центара, владиних и невладиних организација и медија.

Учесници конференције биће млади стручњаци из области међународних односа, политике, економије, историје Балкана, представници организација које се баве међународним активностима и питањима јавне дипломатије, локалних власти и владиних агенција, студенти и професори специјализованих факултета.

У оквиру фестивала "Дани Русије у Републици Српској" у просторијама Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, у недјељу, 19. маја, биће представљене могућности образовног, истраживачког и иновационог система Русије у оквиру тематског блока "Јавна дипломатија, наука и образовање у Руској Федерацији: могућности“.

Организатори су за понедјељак, 20. мај, најавили и округли сто "Дијалог култура: искуство заједничког живота народа Русије и Републике Српске" на Факултету политичких наука Универзитета у Бањалуци.

Циљ тог скупа је, између осталог, представљање културе и традиције народа Руске Федерације, као и позитивно искуство у области јачања међунационалних и међувјерских односа у Русији.

Предвиђено је и предавање о српско-руским духовним везама у Културном центру Бански двор у 20 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана