Дани македонског вина и хране у ресторану „Калдрма 1929“ : Божанско пиће, јела и музика доносе дашак југа

М.В.
Дани македонског вина и хране у ресторану „Калдрма 1929“ : Божанско пиће, јела и музика доносе дашак југа

БАЊАЛУКА - Љубитељи доброг вина и хране могу да уживају у божанској капљици из Сјеверне Македоније, али и гурманским специјалитетима и музици из те земље и то све у бањалучком ресторану „Калдрма 1929“.

Овај угоститељски објекат у сарадњи са винаријом „Тиквеш“ организује Дане македонског вина, хране и музике који завршавају сутра.

За ову прилику ангажовани су главни сомелијер винарије „Тиквеш“, Александар Ристовски, шеф кухиње Благојче Ђорђиев, тамбураши из Кавадараца „Трио Гранде“.

Госте ресторана вечерас очекују најбоља вина, храна и музика, као и атмосфера у којој ће моћи да осјете дух Сјеверне Македоније кроз божанска пића и јела проткана стогодишњом традицијом.

Посебно је осмишљен мени у шест слиједова, полазећи од лаганије хране, сирева типичних за Сјеверну Македонију у комбинацији са маслинама и црвеним паприкама пуњеним козјим сиром, па све до комплекснијих јела.

Све госте очекује вино добродошлице  „Темјаника Луда Мара“, берба 2021, која представља нешто по чему је „Тиквеш“ тренутно препознатљив, а ријеч је о младом, освјежавајућем ароматичном вину.

Термин „Луда Мара“ јесте нов у винарији и користиће се као посебна линија вина која ће имати најбољи однос цијене и квалитета и биће искориштена да се задовоље различити укуси корисника, а да сви буду повезани са овим термином. Луда Мара је ријека која пролази кроз град Кавадарци и за њу је везано много историјских момената који ће бити приказани кроз ову линију  рекао је регионални менаџер продаје винарије „Тиквеш“ Тодор Грозданов. Гости ће имати и част да пробају специфично јело македонске кухиње, а то је „Турли тава“, односно јунетина са поврћем.

Уз то, ту ће бити и филети тиквешког шарана упарени са вином „Бела Вода Вајт“. Манифестација је идеалан спој за гурмане и љубитеље вина, који ће моћи да пробају и овчију марамицу пуњену са двије врсте меса и зачињену са више врста зачинских биљака, те печену у земљаној тави. За крај, служиће се „Лозова жолта“ јачине 45 степени, ракија од вина која је одлежала у храстовом бурету чак седам година, због чега је и добила ознаку „веома посебна“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана