"Дани културе" - мост који повезује народе Русије и БиХ

СРНА
Foto: СРНА

МОСКВА - Поводом 25 година од успостављања дипломатских односа између БиХ и Русије и 30 година Републике Српске амбасадор БиХ у овој земљи Жељко Самарџија свечано је у Москви отворио манифестацију "Дани културе", истичући да је ово скроман допринос повезивању народа Русије и БиХ у вријеме врло сложених политичких и економских односа у свијету.

Манифестација је отворена синоћ, а у оквиру ње и изложба академског сликара Борка Мочевића из Источног Сарајева.

Самарџија је Срни изјавио да су овом културном манифестацијом дали скроман допринос повезивању народа Русије и БиХ у вријеме врло сложених политичких и економских односа у свијету, када се и културни ствараоци прогоне и избацују из школске литературе, када се руше споменици најистакнутијим свјетским великанима књижевне ријечи и умјетности, онима који су обиљежили ову епоху.

"Велика је ствар да су академски сликар Борко Мочевић и књижевник Жељко Пржуљ, оба из Источног Сарајева, у вријеме ограничених комуникација уложили додатне напоре да се појаве у Москви и да сви заједно пошаљемо снажну поруку подршке миру кроз културу и стваралаштво", рекао је Самарџија.

Према његовим ријечима, културни ствараоци из Републике Српске на најбољи начин су у Москви представили дио српског ликовног и књижевног стваралаштва, што је наишло на врло позитивне критике великог броја посјетилаца и врло сензибилне московске јавности.

"Дани културе отворени су током цијеле седмице и изузетно је велики интерес за опус наших културних стваралаца", додао је Самарџија.

Синоћњем догађају присуствовали су и амбасадори Србије Момчило Бабић и Црне Горе Милорад Шћепановић, руководилац Центра словенских култура Елена Марченко, директор "Иностранке" Павел Кузмин, као и други званичници.

Мочевић и Пржуљ бораве у вишедневној посјети Москви, од 11. до 15. априла, поводом обиљежавања 30 година Републике Српске и 25 година успостављања дипломатских односа између БиХ и Русије, на изложби и "Данима БиХ" у Москви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана