Ђорђевић: Данашња промјена времена окончала љетне врућине

Срна
Ђорђевић: Данашња промјена времена окончала љетне врућине

БАЊАЛУКА- Данашњом промјеном времена прекинуте се љетне врућине у Републици Српској и у петак, 13. септембра, услиједиће драстичан пад температуре ваздуха и обилна киша, изјавила је Срни метеоролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Милица Ђорђевић.

"Биће још угодних и топлих дана и већ прекосутра понегдје може бити и 30 степени, али са дуготрајним врућинама смо завршили", навела је Ђорђевићева.

Она је истакла да је ово љето било најтоплије откако се врше мјерења, а јун, јул и август појединачно најтоплији мјесеци са највише тропских дана са температуром ваздуха изнад 30 степени и тропских ноћи са минималном температуром која се не спушта испод 20 степени Целзијусових.

"Врућине су трајале два и по мјесеца, не само да су обарани рекорди, већ су и топлотни таласи трајали изузетно дуго. У августу је температура ваздуха скоро сваки дан била изнад 30 степени, можда само један дан око 29 степени Целзијусових", рекла је Ђорђевићева.

Према њеним ријечима, иако је још рано говорити о сезонској прогнози, ова година је до сада оборила све рекорде, јер су зима, прољеће и љето били најтоплији и једноставно се наставља тај тренд глобално топлог времена, који се одражава и на овај регион.

Према њеним ријечима, тренутно је у већини крајева облачно, киша пада понегдје на крајњем западу, а у Херцеговини су јачи пљускови са грмљавином.

Она је додала да ће се киша у двије етапе премјештати од југа и запада ка истоку, па ће бити и сувих периода и кише са највише падавина у Херцеговини, на крајњем западу, а најмање у Семберији на крајњем истоку, док ће температура данас у већини крајева бити до 30 степени Целзијусових.

Ђорђевићева је навела да дефинитивно стиже захлађење поготово до краја ове седмице, али у другом дијелу септембра имаћемо финих и угодних дана.

"Сутра нас очекује киша на истоку и нешто свјежије у тим предјелима, а у остаим крајевима разведравање. У сриједу и четвртак биће више сунца и топлије, док ће јутра бити доста хладна, што наговјештава да се већ полако приближавамо јесени", рекла је Ђорђевићева.

Она је додала да се у петак очекује обилна киша у свим крајевима и јако захлађење, тако да ће максимална температура ваздуха у већини крајева бити од 15 до 23 степена Целзијусова.

Ђорђевићева је најавила и да ће за викенд бити прохладно и кишовито, а како се буде улазило у наредну седмицу очекује се стабилизација времена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана