Данас су Сабор Светог Архангела Гаврила и Лазарева субота: Треба избјегавати рад, а цвијеће не уносити у кућу

ГС
Данас су Сабор Светог Архангела Гаврила и Лазарева субота: Треба избјегавати рад, а цвијеће не уносити у кућу

Српска православна црква и вjерници данас обиљежавају два празника – Сабор Светог Архангела Гаврила, као и Лазареву суботу, у народу познату као Врбица.

Архангел Гаврило, благовијесник радости, један је од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању свијета, најближих престолу Господа. Сматра се вијесником тајни Божјих. Од давнина, слави се први дан послије Благовијести, чиме се одаје поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења.

Лик анђела Гаврила са пресветом Богородицом Маријом, која прима благовијест, слика се на царским дверима православних олтара која се симболично отварају у току литургије, јер је овај догађај отворио пут у царство небеско.

Често је слављен светац. Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода. Честа је завјетна слава. Избјегава се било какав рад, осим ситнијих поправки. Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње – на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као љетњи Аранђеловдан.

Љетњи сабор установљен је на Светој Гори у 9. вијеку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, гдје је прстом на камену исписао пјесму Богородици.

Лазарева субота

Данас је и Лазарева субота. Обиљежава дан када је Христ васкрсао свог четири дана мртвог пријатеља Лазара.

То је видјело много људи, па се вијест о чуду Христовом проширила на све стране. Лазар је потом живио још тридесет година као епископ на Кипру, гдје је и сахрањен.

Његове мошти почивају данас у Цариграду, гдје су пренијете 890. године са Кипра, односно из Китона код Ларнаке, гдје је стајала надгробна плоча са натписом “Христов пријатељ”. На Лазареву суботу беру се младе врбове гране које се освештавају у цркви и дијеле народу. Зато се данашњи празник зове и Врбица.

Врбицу обично у цркву носе дјеца у суботу поподне да би је оставили у цркви да се на Цвијети, на јутрењу, окади и очита молитва, а гранчице се послије дијеле народу.

У Српској православној цркви, Врбица је дјечји празник, јер је Христос, према Јеванђељу, улазећи у Јерусалим рекао: “Пустите дјецу мени, јер таквих је Царство небеско”. Обичај је да се дјеца, украшена звончићима и вјенчићима, лијепо обуку, одакле и потиче изрека: “Удесио се, као за Врбицу”.

Данас се бере и цвијеће које се не уноси у кућу, већ потопи у воду да преноћи, а сутра ујутру се, на Цвијети, укућани њоме умивају. С обзиром на то да је овај празник у вријеме ускршњег поста, црквено правило је да није добро на тај дан играти и пјевати.

Наравно, славска трпеза је увијек посна. Данашњи празник најављује сутрашњи – Цвети, када је Исус Христос свечано ушао у Јерусалим.  Многе породице овај дан славе као крсну славу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана