Данас су Благовијести – празник који највише светкују жене, а за њега су везана многа вјеровања

ГС
Данас су Благовијести – празник који највише светкују жене, а за њега су везана многа вјеровања

Данас су Благовијести, дан када је архангел Гаврило јавио Богородици да ће родити Исуса Христа. Народ слави Благовијести као велики празник, па се чак мисли да на данашњи дан ни птице у шуми не свијају гнездо.

Пола године пошто је првосвештенику Захарији јавио да ће у дубокој старости добити сина, Светог Јована Крститеља, Претечу Господњу, Арханђео Гаврило јавио се Пречистој Дјевици Марији у Назарету, и поздравио је ријечима: "Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама"!

Тако је зачуђену и уплашену Марију арханђео обавијестио да је изабрана да роди сина божијег, Месију и спаситеља сијвета и људског рода. Са овом архангелском благовијешћу, и са силаском Духа Светога на Пречисту Дјеву, отпочиње спасење људи и обновљење твари.

Отуда се Благовијест сматра колико великим толико и радосним празником. У православљу се убраја у дванаест великих празника, пише РТС.

У српском народу Благовијести највише светкују жене због порода. Вјерује се и да је данас добро умити се у потоку или рухеци. Лупањем у шерпе и тепсије, паљењем ватри, тхерају се змије далеко од куће током године.

По народном вјеровању, тек са Благовијестима почиње прољеће. Многи не орезују ни винограде ни воћке до данашњег дана.

Благовијести су, уз Цвети, једина два дана када је дозвољено јести рибу током Васкршњег поста. Непокретан је празник и СПЦ га слави 25. марта по јулијанском, односно 7. априла по грегоријанском календару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана