Данас стиже прољеће, с њим и топлије вријеме

Срна, Танјуг
Данас стиже прољеће, с њим и топлије вријеме

БЕОГРАД - На сјеверној Земљиној полулопти данас у 16 часова и 33 минута почиње прољеће, саопштило је Астрономско друштво „Руђер Бошковић“.

У исто вријеме за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње јесен.

Сунце ће изаћи на истоку у 5.42, а заћи на западу у 17.50 часова.

На дан почетка прољећа обданица ће да траје 12 часова и девет минута, а ноћ 11 часова и пет минута.

На дан прољећне равнодневице обданица и ноћ нису једнаке дужине, јер Земљина атмосфера привидно уздиже Сунце изнад хоризонта.

Прољеће ће трајати до 21. јуна.

Првих дана прољећа у Републици Српској биће сунчано и мало топлије вријеме, уз максималну температуру ваздуха средином седмице до 17 степени Целзијусових, подаци су Републичког хидрометеоролошког завода.

Првог прољећног јутра, сутра ујутро, биће претежно ведро и хладно уз мраз, а током дана сунчано и прохладно уз умјерен вјетар.

Минимална температура ваздуха биће од минус осам до минус два, на југу до два степена, у вишим предјелима на истоку од минус 12, а максимална од четири до 10, на југу до 13, у вишим предјелима од нуле.

Сутра, 21. марта, ујутру ће бити претежно ведро и хладно, уз слаб до умјерен мраз, на планинама на истоку понегдје и јак.

Током дана ће бити сунчано и пар степени топлије, на југу и даље уз умјерену до јаку буру. Увече и током ноћи на уторак биће хладно уз мраз.

Минимална температура ваздуха биће од минус седам до минус два степена Целзијусова, на југу до два, у вишим предјелима од минус 12, а максимална од шест до 12, на југу до 14 у вишим предјелима од два степена.

У уторак, 22. марта, ујутру ће бити претежно ведро и хладно уз слаб мраз, на планинама умјерен. Током дана биће сунчано и мало топлије.

Минимална температура ваздуха биће од минус четири до нула степени Целзијусових, на југу до четири, у вишим предјелима од минус осам, а максимална од девет до 15, у вишим предјелима од четири степена.

У сриједу, 23. марта, ујутро ће бити топлије него претходних дана уз слаб мраз у вишим предјелима и само понегдје у нижим. Краткотрајна магла ће се јављати око ријека и по котлинама. Током дана биће претежно сунчано и топлије.

Минимална температура ваздуха биће од минус један до три, на југу до седам, у вишим предјелима од минус четири, док ће максимална бити од 12 до 17, у вишим предјелима од шест степени Целзијусових.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана