Данас састанак Додика са привредницима о минималцу

ГС
Данас састанак Додика са привредницима о минималцу

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик састаће се данас са представницима Уније послодаваца РС и Привредне коморе, како би разговарали о примјени одлуке о најнижој плати у Српској.

Како преносе "Независне новине", састанак би требао да почне у 14 часова, а биће одржан у Палати Републике Српске.

Драгана Кокот, генерални секретар Привредне коморе Републике Српске, казала је да ће захтјев привредника бити да се види које су могућности растерећења самог пословања.

"Чињеница јесте да повећана најнижа плата од 900 КМ оптерећује и јавни и приватни сектор и јавну управу. Мора се видјети које су могућности", поручила је Кокот, те подсјетила да је захтјев привредника да се одлука о износу најниже плате суспендује.

"Видјећемо да ли ће тако бити. Друга опција је да се види гдје се могу наћи неке олакшице које би омогућиле привредницима да мало нађу простора да буде компромисно рјешење, односно да буде и повећање плата али и да не буде превелико оптерећење за само пословање", појаснила је Кокот.

Она је нагласила да је угрожено пословање свих сектора.

"Проблем је што су смањене наруџбе из иностранства, што је у иностранству поприлично хаотична ситуација, према ономе што привредници нама преносе, први пут је да немају закључене уговоре о сарадњи за 2024. годину. Исто тако, партнери у иностранству немају планове за 2024. Смањен је обим пословања, смањен је обим извоза из Српске и БиХ, смањен је обим потенцијалне сарадње за ову годину и сада ово повећање минималца унутар Републике Српске додатно отежавају пословање. Сви су сектори погођени и ово за посљедицу може имати и неко смањење броја запослених и можда и нека гашења пословних субјеката, а у сваком случају повећање цијена што не иде у корист никоме на нашем тржишту", појаснила је Кокот.

Предсједник Уније послодаваца Републике Српске Саша Тривић казао је да послодавци имају само једну поруку.

"Имамо проблем са повећањем најниже плате и морамо га ријешити. Ми смо зато и предложили да се направи неки мораторијум, мада мислим да су већ штете настале и да се можда ни тим мораторијумом не може ријешити. Али ево треба направити мораторијум или видјети да ли имамо неко боље рјешење. Јер већ долази прва исплата плате и треба сада донијети одлуку да ли се наставља даље са тим или одлажемо за мјесец дана", рекао је Тривић.

На питање ако договор не уроди плодом, да ли послодавци припремају неку реакцију, Тривић је одговорио:

"Ми смо већ рекли да морамо поштовати законе и ми ћемо се понашати у складу са законом. Сваки послодавац ће прилагођавати своје пословање. Неки су већ почели дизати цијене, они који су могли, неки који не буду могли подизати цијене према иностранству, остаће без наруџби, а када останеш без наруџби остајеш без радника. Немамо ми пуно опција нити да се свађамо са Владом Републике Српске. Све се завршава данас, овако или онако", навео је Тривић.

Да су послодавци угрожени, сагласан је и Маринко Умичевић, технички директор Творнице обуће "Бема" из Бањалуке.

"Неке фирме ће се и преселити у ФБиХ, али 'Бема' неће, али ће имати проблема. У нашој бранши је проблем јер се наши инострани партнери селити у Федерацију БиХ, па ми нећемо имати за кога радимо", навео је Умичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана