Данас Преподобни Мојсије Мурин: Ко се мача лати, од мача мора умријети

Магазин Новости
Foto: Илустрација

Српска православна црква данас обиљежава дан Преподобног Мојсеја Мурина.

Од роба до разбојника, па до главног међу разбојницима. Био је јак и чврсте тјелесне грађе, сијао је страх. Одједном је почела да га гризе савјест и оставио је банду и замонашио се.

Етиопљанин родом, и по занимању најприје разбојник и вођа разбојничке дружине, а по том покајник и велики подвижник. Као роб некога господара Мојсеј побјегне и уврсти се у разбојнике. Због његове велике тјелесне снаге и безобзирности разбојници га изберу за свога старјешину. Одједном покајање за недјела која је починио; остави дружину, ступи у неки манастир и преда се потпуној послушности своме духовнику к реду манастирском.

Много се користио поукама св. Макарија, Арсенија и Исидора. Доцније се повукао на безмолвије у једну келију, гдје се сав предао: труду тјелесном, молитви, бдењу и Богомислију. Мучен демоном блуда он се исповједи духовнику Исидору, и од њега доби савјет, да пости што више и не једе до сита. Но кад и то не поможе, он по савјету старца, поче ноћу бдити и молити се стојећи; потом уобичаји, да по сву ноћ доноси воду старцима са удаљеног бунара.

''Ко се мача лати, од мача мора умријети'', рекао је

Послије шестогодишњег страшног труда, најзад га свети Исидор чудотворно исцијели од блудних помисли, маштања и снова, навођених на њега од демона. У старости би рукоположен за свештеника. Основа свој манастир и имаше 75 ученика, и поживе у овом животу 75 година. Провиде своју смрт, и једнога дана рече својим ученицима да бјеже, јер ће ударити варвари на манастир. Када ученици и њега зваху да бјежи, он рече, да он треба да погине од насиља, јер је и сам некад насиља чинио по ријечи: који се ножа маше, од ножа ће погинути (Мат. 26, 52). Па оста са шест сабрата; и варвари дођоше и исјекоше их. Један од братије скривен у близини гледаше и виде седам свијетлих вијенаца како се спустише на седморицу мученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана