Данас петак 13: Вјерује се да је "најбаксузнији дан", а људи ово избјегавају

ГС
Данас петак 13: Вјерује се да је "најбаксузнији дан", а људи ово избјегавају

Филм "Петак тринаести", који је први пут приказан у биоскопима 1980. године, имао је значајан утицај на ширење сујеверја широм свијета.

Сујеверје везано за овај филм и датум

Петак 13. постало је широко распрострањено, што се може примијетити у различитим свакодневним ситуацијама попут избјегавања броја 13 у авионима, недостатка 13. спрата у неким зградама, па чак и избјегавања собе са бројем 13 у појединим хотелима.

Поријекло сујеверја

Поријекло сујеверја везаног за петак 13. је предмет спекулација. Постоје различита тумачења која повезују овај датум са разним историјским догађајима и вјеровањима. Неки повезују петак као баксузан дан са библијским причама, попут изгнања Адама и Еве из Едена, почетка потопа или чак разапињања Христа. Такође, помиње се и историјски догађај из 1307. године када је француски краљ издао наређење за хапшење и погубљење темплара, пише Република.

Сујеверја и ритуали

Повезивање сујеверја са разним ритуалима и вјеровањима такође доприноси ширењу овог феномена. Неки тврде да су на сатанистичким церемонијама увијек присутне 12 вјештице и ђаво, што додатно доприноси мистичном значају броја 13.

За многе људе, Петак 13. представља дан када се осјећају нелагодно и очекују неку несрећу. Док једни придају велики значај сујеверју, други сматрају да је сутра једноставно крај радне седмице. У сваком случају, наредни Петак 13. се очекује у децембру.

Сујеверје око Петка 13. и броја 13 дубоко је укорењено у многим културама и наставља да интригира и фасцинира људе широм свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана