Данас нам је 81. рођендан!

Анита Јанковић Речевић
Данас нам је 81. рођендан!

БАЊАЛУКА - Пажљиво и поносно његујући професионалне постулате објективности, тачности и истиности најстарији дневни лист у Српској и БиХ, „Глас Српске” данас прославља 81. рођендан.

Увијек у служби читалаца, брз, тачан и праведан, то је провјерен рецепт по којем „Глас” деценијима успјешно послује, од прве одштампане странице давне 1943. године па до дан данас, носећи епитет најважнијег и најтиражнијег листа у Српској. Од оснивања је био глас разума, предани хроничар времена чији новинари и уредници с много пажње, љубави и знања баштине традицију, језик и културу народа на овим просторима.

Темељи новинарства у РС и БиХ ударени су управо штампањем првог броја „Гласа” 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје, недалеко од херојског Дрвара. Прву редакцију чинила су звучна имена тог времена, Скендер Куленовић, Ђуро Пуцар, Илија Дошен, Рада Врањешевић, Вилко Винтерхалер, Осман Карабеговић и Бошко Шиљеговић, чији је рад од првог броја био нераскидиво везан за народ који је проживљавао и преживљавао разне недаће и изазове које су доносили ратови, политичке и економске кризе, природне непогоде и друштвене турбуленције.

Током свог постојања, спајајући два вијека, бројне потресе и изазове преживио је и „Глас”, изнова се прилагођавајући новим трендовима, техникама и технологијама. Постао је омиљени међу свим генерацијама, с разликом што они старији који уживају у јединственом споју мириса  новинског папира и прве јутарње кафе информације читају у штампаном издању „Гласа”, док млађи садржај прате путем портала „glassrpske.com”.

У корак с модерним добом „Глас” је присутан и на свим друштвеним мрежама, гдје се читаоци такође могу информисати о најважнијим домаћим, регионалним и свјетским збивањима у току дана.     

Главни и одговорни уредник Борјана Радмановић Петровић истиче да је „Глас” најважнији национални медиј у Српској који је итекако препознатљив и у регионалним оквирима.

- Не одустајући од баштињења традиције, културе и језика народа који овдје живи, „Глас” је израстао у модеран медиј који се уклапа у глобалне трендове у новинарству. И даље смо препознатљиви по квалитетним анализама и озбиљним интервјуима, али истовремено смо ојачали и дигиталне платформе, а наш веб портал свакодневно биљежи рекордне посјете. Поузданост и тачност красиће нас и у наредним годинама  - нагласила је Радмановић Петровић.

Генерални директор „Гласа Српске” Борис Дмитрашиновић истиче да је наш лист и у првој години девете деценије постојања остао један од најважнијих стубова медијске сцене Републике Српске.

- Након успјешног обиљежавања великог јубилеја, 80. годишњице изласка првог броја нашег листа, наставили смо добро утабаним стазама и задржали водеће мјесто када су штампани медији у Српској у питању. И у овој години наши читаоци и сви који воле „Глас” могу да очекују све оно што смо нудили и претходних, а свакако најважнији наши пројекти су организација 29. Сајма књиге те јубиларни, 70. избор десет најбољих спортиста Републике Српске. Те манифестације су наш бренд и по њима смо препознатљиви – подсјећа Дмитрашиновић.

Иако лидер на пољу принта, „Глас Српске”, додаје он, интензивно развија и дигиталне платформе.

- У том смислу наши читаоци могу ускоро да очекују и неке новитете - најавио је Дмитрашиновић.

НАГРАДЕ

„Глас Српске” добитник је бројних награда за хуманост и новинарство, а у више наврата одликован је и ореденима у СФР Југославији али и Српској. Витрине „Гласа” красе и признања Српске православне цркве, локалних заједница у Републици Српској, међународних организација, угледних компанија, али и оних које су додјелиле јавне, научне, културне и спортске установе и организације. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана