Данас је велики празник, једно морате да урадите

Агенције
Данас је велики празник, једно морате да урадите

Данас православна црква и њени вјерници обиљежавају празник родитеља Светог Јована Крститеља - Светог пророка Захарије и његове супруге, праведне Јелисавете.

Отац Светог Јована Претече, син Варахијин, од рода Авије, пореклом је из племена Аронова. Био је началник свештеника из рода Авијева, које је држао осму чреду служења у храму у Јерусалиму. Жена му се звала Јелисавета и била је кћи Совије, сестре Свете Ане, мајке Свете Богородице.

Затим је анђео објавио Захарији, да ће му жена Јелисавета родити сина, према молитвама њиховим. А они су били обоје стари, и Захарија и Јелисавета. Захарија није могао да вјерује речима небеског весника и посумњао је, а анђео му је рекао: Ја сам Гаврил што стојим пред Богом.

Потом је Захарија онемео од тог часа, и није проговорио све док му се син није родио, и докле он не написа на дашчици: Јован му је име.

Тада му се отворише уста и он величаше Бога! Доцније када се родио Господ Исус и када је Ирод почео да убија децу Витлејемску, Ирод је послао људе да нађу и сина Захаријина и убију. Јер је Ирод чуо све како се догодило са Захаријом и како се родио Јован.

Видећи војнике Јелисавета је узела Јована у руке, који је тада имао годину и по дана и побеже с њим од куће. Бежали су по каменитим и пустим мјестима, а када је видјела војнике, гдје је гоне, она повика гори: "Горо Божја, прими матер с дететом!" И отвори се стена и сакри у себи мајку и дете. Ирод је био разјарен што Јован није био посечен, па је наредио да посеку Захарију пред олтаром, што су они и учинили.

Крв Захаријина просула се по мермеру и стврднула се као камен, и остала тако као сведочанство злочина Иродова.

А тамо где се сакрила Јелисавета са Јованом отворила се пећина, и вода је протекла и палма родна је израсла Божјом силом. 40 дана по смрти Захаријиној упокојила се и блажена Јелисавета. А млади Јован је остао у пустињи, храњен од стране анђела и чуван Божјим Промислом до оног дана када је требало да се јави на Јордану.

На данашњи дан обичај каже да је добро да се помолите свецу следећим ријечима, јер се вјерује да ћете тако отјерати несрећу: Обучен у свештеничке одежде, премудри, по закону Божијем жртве паљенице си благоугодно приносио, пророче Захарије, и био си свјећњак и свједок тајни. Знамења благодати у теби си носио, свемудри, и мачем си био убијен у храму Божијем, Христов пророче, са Претечом моли да се спасу душе наше.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана