Данас је Велики петак: Ово су обичаји које морате испоштовати!

ГС
Данас је Велики петак: Ово су обичаји које морате испоштовати!

Велики Петак, дан распећа на крст Исуса Христа, једини је дан у години када у свим православним храмовима утихне литургијско појање и изнесе се плаштаница.

Плаштаница је платно на коме је приказано Христово полагање у гроб, коју вјерници цјеливају све до Васкрса.

Она се поставља на посебно украшен сто, гроб Христов, испред олтара.

Негдје је обичај да да се вјерници после цјеливања плаштанице провлаче испод стола на који је положена плаштаница.

Према народном вјеровању, приликом провлачења, треба се помолити Богу и помислити лијепу жељу, и та ће жеља бити испуњена.

Овај дан се назива и Распети петак, јер је тог дана разапет Исус Христ. Због тога се вјерује да овог дана не ваља узимати ексере, игле и друге оштре и шиљате предмете, да се не би позлеђивале Исусове ране.

На овај дан се боје јаја. Избјегава се други посао. У неким крајевима народ избегава да једе бијели лук, а домаћица која зором помете кућу и баца метлу из дворишта да отера све нечистоће.

У јужној Србији вјерује се да на овај дан вјештице бацају чини, а напољу вребају урокљиве очи, па дјецу не пуштају ван дворишта. Старији људи тог дана гледају у небо и прогнозирају вијреме.

Велики петак је у календару обиљежен црвеним словом, те се не раде никакви послови. Жене на овај дан никако не смијеју да узму иглу у руке, јер се вјерује да ће им се на рукама појавити пликови.

На овај празник се строго пости, без рибе и уља, чак је пожељно не јести ништа, а у кући се не ложи ватра. Строго је забрањено пити вино, јер је оно симбол невино проливене крви Исуса Христа. Хљеб се никако не мијеси. Према народном вјеровању, овај дан је најбољи за калемљење воћа.

Не треба организовати никакво весеље, нити слушати музику, будући да је ово најтужнији хришћански празник.

Фарбање јаја

Најпознатији обичај који се обавља на Велики петак јесте фарбање Васкршњих јаја, у којем учествују прије свега дјеца. Домаћица прво фарба једно црвено јаје, чуваркућу, које ће чувати до следећег Васкрса, а прво јаје од претходне године треба да се закопа у земљу како би била плодна и донела срећу домаћинима.

На дан Васкрса сви укућани треба прво да поједу по једно јаје, а тек онда да се послуже осталом храном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана