Данас је Велики четвртак, опраштају се гријеси и највећим грешницима

Танјуг
Данас је Велики четвртак, опраштају се гријеси и највећим грешницима

БАЊАЛУКА - Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Велики четвртак, као знак сјећања на Тајну или посљедњу вечеру Исуса Христа и апостола.

На Велики четвртак, обиљежавају се, поред Тајне вечере, још три догађаја: свето прање ногу ученицима, чудесна молитва и издајство сина Божијег.

На овај дан, Христос се са ученицима вратио у Јерусалим. На Тајној вечери, установио је Свету тајну причешћа, дијелећи хљеб и вино, ријечима које се и данас могу чути у току свете литургије.

Потом је својим ученицима опрао ноге учећи их да служе једни другима. Већ је отворено говорио о предстојећем страдању. Слиједила је Јудина издаја, a из Гетсиманског врта сина Божијег одвели су војници.

Како је на Тајној вечери Христ установио Свету тајну причешћа, вјерује се да ће и највећим грешницима који се тог дана причесте бити опроштени гријехови.

На Велики четвртак служи се литургија светог Василија Великог, а увече се чита 12 одломака из Јеванђеља о страдању Христовом.

У црквама се на Велики четвртак везују звона јер су она знак радости. Звона ће се поново чути тек на Васкрс, а до тада се богослужења најављују клепалима.

Велики четвртак је један од дана одређених за причешће вјерника и једини је дан у Великој или Страдалној недјељи када је дозвољено јести храну припремљену на уљу.

Понегде почиње бојење јаја. У црквама се везују звона јер су она знак радости.

Припремају се и честице за причешћивање болесних током цијеле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана