Данас је Трнова Петка - шта се ради, а шта се не смије на "женски празник"

СРНА
Данас је Трнова Петка - шта се ради, а шта се не смије на "женски празник"

БИЈЕЉИНА - Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас Преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова.

Света Петка је родом из Рима, потицала је из хришћанске породице и живјела је у другом вијеку послије Христа. Након смрти родитеља, имање је раздијелила сиромашнима и замонашила се.

Замонашивши се, проповиједала је забрањену Христову вјеру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцијеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповиједања хришћанске вјере затварана је, силно мучена и на крају је посјечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године.

Њене мошти касније су пренесене у Цариград. Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Тај дан се веома поштује у српском народу, иако није "заповједни празник" /црвено слово/. Понегдје се прослављају и завјетне и манастирске славе.

Празником Преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали љетни "циклус женских празника", коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Обичај је да се жене не баве кућним пословима, већ треба да празнују и проведу дан у радости, миру и молитви. 

Вјерује се да на данашњи дан никако не ваља мијесити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова, да женама током године не би трнуле руке. 

На данашњи дан жене и дјевојке беру свјеже цвеће и са њим украшавају своје домове како би у њима цијеле године владали мир и слога. Такође, вјерује се да данас треба обући нову и лијепу одећу, посебно дјевојчицама, како би их пратила срећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана