Данас је Свјетски дан шума: У Српској пошумљено 470 хектара

СРНА
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- У Републици Српској у 2022. години засађено је око 1,5 милиона садница шумског дрвећа, чиме је пошумљено 470 хектара, саопштено је из Републичког завода за статистику, поводом 21. марта - Свјетског дана шума. Тема обиљежавања овогодишњег Свјетског дана шума је "Шуме и иновације, нова рјешења за бољи свијет".

Увођење иновација и нових технологија довело је до радикалних промјена у праћењу шума, омогућавајући државама да ефикасније прате и извјештавају о својим шумама, те предузимају потребне мјере за њихово очување.

Основне поруке на Свјетски дан шума ове године су те да су потребне нове технолошке иновације да би се зауставила сјеча и деградација шума, да би држава могла да прати и извјештава о својим шумама, те да би се унаприједио и обновио екосистем.

Једна од порука је и да истраживање и наука помјерају границе онога што се може урадити са дрветом и другим шумским производима.

Републички завод за статистику од 2021. године користи веб-апликације као дио савремених технологија за извјештавање о стању шума Републике Српске.

Свјетски дан шума, утемељен је са намјером да се шира популација подсјети на значај свих врста шума за цјелокупан живот на планети, те подигне свијест о њеном значају.

На сваки Свјетски дан шума државе се подстичу да предузимају активности локалног, националног и међународног карактера на организовању и спровођењу активности које укључују шуме и дреће.

Једна од тих активности су и кампање којима се подстиче садње дрвећа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана