Данас је Свети Јован Богослов: Ево шта данас не ваља радити

ГС
Данас је Свети Јован Богослов: Ево шта данас не ваља радити

Православни вјерници данас прослављају светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова. Апостол и јеванђелиста Јован био је један од првих ученика Исуса Христа са братом Јаковом.

Јован је био син Зеведејев и рибар на Галилејском језеру. Јован и Јаков су названи синовима грома, према надимку који им је дао Исус када их је позвао за своје ученике, апостоле.

Вјерује се да на данашњи дан људи са села треба да одмарају своју стоку, жене да не дирају плетиво, маказе, ни игле да не би мишеви гризли рубље. У неким мјестима ударају у амбаре да се мишеви разлете, а у многим крајевима у ове дане почињу свадбе, које трају по три дана.

За њега се каже да је био један од омиљених Христових ученика. Једини је он, са Светом Богомајком остао под Крстом распетог Господа, не напуштајући Га, обећавши да ће он чувати Пресвету Богородицу и служити је све до Њеног успенија.

Касније одлази у Ефес, јер силаском Светог Духа на апостоле, доби задатак да тамо шири Божанско Јеванђеље и пође му за руком да преобрати много народа у хришћанство. Био је прогањан, понижаван и мучен. За вријеме које је провео у прогонству на острву Патмос, написао је чувено Јеванђеље и Откровење, а по доласку на престо цара Нерве, био је ослобођен и вратио се у Ефес.

Свети Јован Богослов је поживио више од 100 година, и када је осјетио да му се ближи судњи час, рекао је ученицима да му ископају гроб у облику крста. Његових седам ученика га је послушало, и он је жив сишао у свој гроб.

Његови пријатељи су се растужили кад су то чули, и отишли су да отворе гроб овог светитеља, али његовог тијела тамо није било. Од тада су они стално долазили на његов гроб и молили се, и тако је почело сваке године на овај дан да се дешава чудо.

Црква два пута у години прославља овог светитеља и то 9. октобра када се сјећамо његовог упокојења и 21. маја, јер на тај дан из његовог гроба се шири чудесни и како вјерници кажу љековити прах, који су узимали и тиме исцјељивали своје муке и разне болести, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана