Данас је Сретење Господње: Шта значи ако је сунчан дан и на шта дјевојке треба да пазе

ГС
Данас је Сретење Господње: Шта значи ако је сунчан дан и на шта дјевојке треба да пазе

Српска православна црква данас прославља Сретење Господње као успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу.

Први сусрет Бога и човјека под сводовима јерусалимског храма и сретење новорођеног Месије кога је у наручје примио праведни старац, познат као Свети Симеон Богоносац, слави се увијек четрдесетог дана од Божића, празника Рођења Исуса Христа.

Сретење је празник од суштинске важности за хришћанство и његово значење указује на први сусрет Спаситеља са људима.. То за хришћанство значи да се у Христу, као новом Адаму, сви искупљују из гријеха, сатане и смрти.

Предање каже да су првом уласку Исуса Христа у храм у Јерусалиму присуствовали и фарисеји и о томе обавијестили цара Ирода. Увјерен да је то нови јеврејски цар, како су најавили пророци са истока, цар Ирод је наредио да се Исус убије, после чега је поубијано 14.000 мушких беба његовог узраста. Захваљујући упозорењу анђела божјег, Богородица је са малим Исусом отишла у Мисир и тако га спасла.

На Сретење се ништа не ради.

Постоји обичај да се на Сретење пале свијеће као симбол свјетлости и заштите дома од негативности, вјерује се да пламен свијеће кућу штити од грома и других несрећа.

Такође, ваља однети неколико свијећа у цркву да се освештају. Те свијеће се чувају у кући и пале у случају неке невоље. Пале се ако се разболи укућанин или домаћа животиња, и вјерује се да њен пламен и дим моментално лече.

У српском народу вјерује се да се на Сретење срећу зима и љето. Тад је могуће предвидјети какво нас вријеме чека у наредном периоду. Ако тада осване сунчан дан, а медвједи се уплашени од сопствене сијенке врате у зимски сан, вјерује се да ће зима потрајати још шест недеља. Ако медвјед не види своју сенку и изађе из пећине да тражи храну – зима је готова.

Наравно, има и вјеровања везаних за љубав.

Једно је да младе девојке треба да на Сретење пазе кога ће прво ујутру срести јер ће им младожења баш такав бити по изгледу и карактеру.

Ипак, кажу, не треба се вјенчавати на овај дан. Наводно, врапци до Сретења бирају своје невјесте, а на овај дан се вјенчавају и тада су најгласнији и најбучнији, а пошто они не живе дуго, брак им траје кратко, па младенци избјегавају да вјенчавању на Сретење.

Сретење се слави од времена цара Јустинијана, када је епидемија куге односила и до пет хиљада живота дневно, а земљотрес у Антиохији оставио за собом велику пустош.

Дан Сретења 1804. године пресудан је за историју српског народа, јер је тог дана Карађорђе Петровић подигао у Орашцу Први српски устанак.

Сретење је као крсна слава веома честа у српском народу.

Молитва

Царе небесни, Утјешитељу, Душе истине! приђи и усели се у нас. Боже, Душе Свети, Теби слава и хвала вавијек. Амин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана