Данас је Срђевдан, испоштујте ове обичаје

ГС
Данас је Срђевдан, испоштујте ове обичаје

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају празник посвећен Светим мученицима Сергију и Вакху, у народу познатији као Срђевдан.

Овај празник је у црквеном календару обиљежен црним, масним словима, па не би требало радити кућне послове.

Срђевдан припада славама за које се припрема мрсна храна, осаим ако сијреда или петак нису дани славе.

Свака кућа која слави Срђевдан морала би да има икону Светих. Сергија и Вакха.

Срђевдан се слави и као крсна слава, мада се по броју цркава које су подигнуте овим свецима види да је ова слава била знатно распрострањенија на нашим просторима у средњем вијеку. Цар Јустинијан им је подигао цркву у Цариграду, послије чега се њихов култ раширио ка западу, о чему свједочи и више од 15 цркава које су им биле посвећене на простору између Драча и Дубровника. Постоји и легенда да су приликом преноса моштију Светог Саве из Трнова у Милешеву пренете и мошти Светог Сергија и Вакха.

Ко су били Свети Сергије и Вакхо?

Свети Сергије и Вакхо су били римски достојанственици на двору цара Максимијана, а страдали су због припадности хришћанској вјери и одбијања да се поклоне римским боговима.

Посебно су поштовани у Сирији и Либану, њиховој постојбини, гдје се на данашњи дан за украшавање користе палмине гранчице.

Због припадности хришћанској вјери и одбијања да се поклоне римским боговима погубљени су у Сирији, гдје је њихов култ успостављен и одакле се раширио по истоку.

Сам цар Максимилијан је наредио да им се одузму војничка одијела и сви знаци части, достојанства и чина. Потом их је послао у изгнанство у Азију свом намјеснику Антиоху.

Намјесник је покушао да их убиједи да се одрекну Христа да би себе спасли бешчашћа, мука и смрти, али оба светитеља остали су чврсти у својој вјери. Свети Вакхо издахнуо је под батинама намјесникових војника, а свети Сергије одмах потом био је мучен и посјечен у граду Росафу у Сирији.

Оба ова мученика и витеза вјере Христове страдали су око 303. године.

Срђевдан

Свети Сергије нарочито је био поштован у граду Ресафи, гдје је погубљен, који је једно вријеме носио име “Сергиополис” и у 6. вијеку био велико ходочасничко мјесто читавог Истока.

Ова слава је у средњовјековној Зети била једна од значајнијих. О томе свједочи и црква Св. Сергија и Вакха на Бојани, која је била мјесто гдје су сахрањивани владари династије Војислављевић у 11. и 12. вијеку.

За овај дан везују се бројна вјеровања.

Вјерује се да су ови светитељи заштитници обућара, опанчара и земљорадника који данас никако не би требало да раде, а према предању Свети Сергије данас обилази обућаре и слави са њима. Ратари на Срђевдан не раде ништа са воловима и не излазе у поље, јер се вјерује да је Свети Сергије “волујски светац”. Данас се све мање људи који се баве пољопривредом у тој мјери да читав дан проводе на пољу, али се то може односити и на оне који се рекреативно баве узгајањем појединих биљака, или раде у дворишту. Зато, уколико имате башту или гајите биљке, данас немојте да се бавите тиме, одморите.

У нашем народу се вјерује да ће данас бити излијечени сви који болују од срдобоље (дизентерије) и болести костију. Такође се сматра да је Срђевдан природна граница између јесени и зиме, као и да на данашњи дан и дивље звери постају питоме и кротке, пишe Ona.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана