Данас је Сабор Светог архангела Гаврила: Ова молитва се изговара за заштиту од невоља

ГС
Данас је Сабор Светог архангела Гаврила: Ова молитва се изговара за заштиту од невоља

Српска православна црква данас обиљежава Сабор Светог архангела Гаврила, а премда овај празник није означен "црвеним словом", црква му придаје велики значај.

Празнични сабор се архангелу Гаврилу приређује два пута годишње, први се празнује 8. априла, дан након Благовиести, а други на данапњи дан, 26. јула!

Архангел Гаврило је жива сила бестјелесна и један од седморице серафима најближих Божјем престолу. Учествовао је у Божијем стварању свијета и у борби против "палих" анђела, предвођених самим злом - Сатаном.

Такође, познат је и као доносилац срећних вијести, а слави се као анђео Благовјесник задужен за радосне или благе вести и онај који је најавио Захарији рођење Јована Претече Христовог - Светог Јована Крститеља. Такође, јавио се Јоакиму и Ани и најавио рођење Пресвете Богородице Марије, а потом и Пресветој Богородици Марији са вешћу да ће родити Сина, спаситеља људског рода, Господа Исуса Христа.

Традиционално се вјерује да на данашњи дан не треба радити, посебно не тешке физичке послове. Такође, наши стари су вјеровали да на овај дан не треба да се баве ручним радовима, односно да шију или плету.

Српски народ од давнина овај дан сматра и најбољим даном за нови почетак, па је добро нешто започети, без обзира да ли је у питању неки однос или пословни подухват.

Такође, устаљено је вјеровање да би требало изговорити молитву Светом Архангелу Гаврилу, како би се заштитили од невоља и болести. Посебно се препоручује да му се моле нероткиње, пише zena.blic.rs.

Ево и молитве:

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовијестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје гријехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увијек и у векове векова. Амин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана