Данас је празник Светог Теодора Тирона, ово су вјеровања и обичаји

ГС
Данас је празник Светог Теодора Тирона, ово су вјеровања и обичаји

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају празник Светог Теодора Тирона, хришћанског светитеља и великомученика.

Ријеч "тирон" значи регрут, а све муке овог светитеља почеле су када је пошао у војску. Када је регрутован и када је започео своју војничку службу у Амасији, започео је прогон хришћана под царевима Максимијаном и Максимином.

Теодор није желио да прикрије да је и он хришћанин, па је био бачен у тамницу. Судија је покушао Теодора да измори глађу, али се Теодору у самици јавио Христос и рекао му: "Не бој се, Теодоре, ја сам са тобом, не узимај више земаљске хране и пића, јер ћеш бити у другом животу, вјечном и непролазном, заједно ћемо бити на небесима".

Тада су се Теодору у тамници јавили и анђели, а стражари кад су их угледали силно су се уплашили. Теодор је тада био осуђен на смрт и бачен у огањ. Упокојио се 306. године. Свети Теодор Тирон је хришћански светитељ, великомученик, али и заштитник града Венеције.

Мошти светог великомученика Теодора Тирона налазе се у манастиру Ново Хопово на Фрушкој гори, задужбини Ђурађа Бранковића.

Према обичајима, хришћани на тај дан кувају жито које освећују у цркви и тако прослављају Светог Теодора. Вјерује се да је Свети Теодор Тирон и заштитник стоке, а посебно коња, тако да се његов дан прославља и као Коњски дан, пише mondo.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана