Данас је празник светог Андреја Првозваног, исцјелитеља болесних

ГС
Данас је празник светог Андреја Првозваног, исцјелитеља болесних

Српска православна црква (СПЦ) данас прославља светог Андреја, првог сљедбеника и првог апостола Христовог, због чега је назван Првозвани. Пострадао је на крсту, у 62. години, због оданости новозавјетној вјери.

Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Крститеља.

Био је апостол Цариграда и Русије, патрон Руског царства и царске породице Романових.

Јеванђеље је проповиједао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, гдје је страдао.

Својим чудесним моћима исцијелио је многе болесне, који су често потом прихватали хришћанство. Између осталих, исцијелио је жену царског намјесника у граду Патри, коју је подигао из постеље, те је и она прихватила хришћанску вјеру.

Силно се разгњевио због тога намјесник Етеата и наредио да светог Андреја разапну на крсту са косим крацима и избоде копљима, што и било учињено.

Али ни тада није одустао свети Андреј, већ је тако рањен и измучен и са крста дијелио народу корисне поуке, проповиједавши хришћанску вјеру.

Усрдно се молећи Богу, своју душу му је предао у 62. години живота. Како је за живота исцјељивао убоге и болесне, тако је настављено и након његове смрти дјеловање његових чудесних моштију.

По крсту на којем је разапет и данас се коси крст зове Андрејин.

Слави се као крсна слава, због Божићњег поста увијек са посном трпезом.

Светог Андреја Првозваног као свог заштитника прославља и Краљевски двор Карађорђевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана