Данас је празник на који се женама остварује једна жеља

Агенције
Данас је празник на који се женама остварује једна жеља

Српска православна црква (СПЦ) прославља данас празник Свете првомученице Текле Равноапостолне.

У Старој православној цркви Светог Архангела Михаила у Сарајеву чува се дио светих моштију Свете Текле - њена десна рука.

Према традицији, у овој цркви у Сарајеву на тај дан освештава се вода благосиљањем руком светитељке, а у трократном опходу око храма носе се мошти Свете Текле.

Света Текла живјела је у вријеме апостола Павла и била му помоћница у проповиједању Јеванђеља Христовог. То Јеванђеље и проповиједање утврдила је мученичком смрћу и зато се назива првомученица, али и равноапостолна, јер је била помоћница апостола Павла.

Дио светих моштију Свете Текле налази и у манастиру Свете Тројице код Пљеваља. Десну руку првомученице Текле донио је из Антиохије у Србију први српски архиепископ Свети Сава 1233. године, а патријарх српски Арсеније Четврти Јовановић ју је 1733. године поклонио Старој православној цркви у Сарајеву.

Њену свету десницу митрополит сарајевски Сава Косановић однио је 1873. године у Русију гдје је за њу израђена бисерна рукавица са наруквицом.

Света Текла је дјетињство и младост провела као и свака дјевојка из Иконије – учила се везу, домаћим пословима и спремала за удају. Међутим, када јој је било 18 година, Текла је отишла на проповијед апостола Павла и овај догађај из корена је промијенио њен живот.

Прича каже да је Текла опчињена слушала Павла три дана и три ноћи и да се након тога потпуно окренула вјери и Христу завјештала на дјевичанство.

Бијесна јер ћерка више не жели да се уда, њена мајка ју је тукла и изгладњивала, а када ни то није помогло, отишла је код локалног судије и тражила да Теклу спале. Судија је услишио мајчину жељу, међутим, на опште чуђење, откривено је да Текли ватра не може ништа.

Након тога, дјевојка је кренула са апостолом Павлом помажући му и проповиједајући живот према Христовим заповијестима. Међутим, то није био крај њеним невољама.

Привучен дјевојачком љепотом, старјешина града у који су дошли, покушао је да је отме, а када је дјевојка успела да побегне, оптужио ју је као “хришћанку која се гнуша брака”.

Власти су је осудиле и бациле дивљим звјерима, међутим, ни оне не хтједоше да додирну Теклу. Старјешина града није имао избора него да је пусти на слободу, а она је наставила да проповиједа Јеванђеља и успела је да преобрати многе многобожце.

Након овога, светитељка пожели да се осами и посвети молитви и, уз благослов апостола Павла, повуче се на неко пусто мјесто посветивши се исцјеливању болесника.

Предање каже да су локални љекари и травари постали љубоморни на Теклу и да су послали групу младића да је силује и тако оскрнаве. Видјевши да не може да побегне прогониоцима, Света Текла замоли Бога за помоћ и у том тренутку пред њом се отвори стијена која је сакри.

По предању, управо ово је и био гроб праведне и вјерне Христове невјесте Текле. Због љубави према Богу коју је показала за живота ова светитељка се узима као примјер свима који желе да истрају у својим плановима. Вјерује се да ће управо Света Текла помоћи свима који на данашњи дан почну да раде нешто, а западну у невоље. Довољно је да само искрено замоле и духовна помоћ ће стићи.

Света Текла сматра се “првострадалницом” међу женама и такође њиховом заштитницом. Народ сматра да ће данас дамама које оду у цркву, изговоре молитву и искрено замоле светитељку, бити испуњена једна жеља докле год је искрено и дубоко желе и вјерују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана