Данас је Михољдан – почиње права јесен, ево шта не ваља радити

ГС
Данас је Михољдан – почиње права јесен, ево шта не ваља радити

Српска православна црква (СПЦ) и њени вјерници данас прослављају Михољдан, празник посвећен Преподобном Киријаку Отшелнику – свецу који је још за живота сматран стубом хришћанства и узором монашких врлина.

Послије Михољдана, према народном вјеровању, наступа права јесен, а ако се топли дани наставе, тај период зове се "михољско љето". Када су дани још топли, као ове године, ово доба назива се Михољско љето.

Преподобни Киријак Отшелник, читајући Свето писмо, врло рано је почео да се диви устројству спасења људског рода, а жеља за духовним животом одвела га је у Јерусалим, гдје је ступио у манастир и добио почетна упутства о монашком животу.

Боравио је у више манастира, посвећен хришћанској вјери и борећи се против јереси.

Предање каже да је био крупан и снажан човјек, иако је цијели живот провео у строгом посту. Пред крај живота боравио је у монашкој породици Светог Харитона, гдје су монаси јели једанпут дневно, и то по заласку сунца.

Киријака су монаси поштовали као исцјелитеља и утјешитеља болесних и невољних. Поживио је 109 година и упокојио се 557. године у пустињи, гдје је провео старост и посљедње године живота.

Чинио је чудеса, прочуо се као велики подвижник, па су многи долазили код њега због благослова, исцјељења или каквог савјета корисног за душу.

Бежећи од славе, повлачио се још дубље у пустињску самоћу, али и ту су људи долазили по помоћ.

У нашем народу вјерује се да су људи, рођени на овај дан, посебно надарени, благословени и срећни у животу.

Данас се не раде кућни послови, али ваља завршавати све спољне послове, који не могу да чекају зиму.

Михољдан се слави и као крсна слава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана