Данас је Ивањдан: Ове обичаје ваља испоштовати

ГС
Данас је Ивањдан: Ове обичаје ваља испоштовати

Српска православна црква и вјерници данас славе Ивањдан, рођење Светог Јована Претече, један од три велика празника посвећена светитељу за чије се име везује крштење Исуса Христа на ријеци Јордан и почетак хришћанске проповиједи.

Свети Јован Крститељ рођен је шест мјесеци пре Исуса Христа, као од Бога измољено дијете, од престарјели родитеља Захарија и Јелисавете.

Јован Крститељ вршио је обредна купања на ријеци Јордан и проповиједао крштење ради опраштања гријехова.

Најавио је и крстио сина Божјег у ријеци Јордан.

Рођење светог Јована Претече и Крститеља Господњег, у народу празник познатији под називом Ивањдан један је од највећих хришћанских празника који се обиљежава 7. јула по грегоријанском, односно 24. јуна по јулијанском календару. Срби и сви православни вјерници за овај дан везују велики број обичаја и народних вјеровања.

Празник, изузетно поштован у српском народу, установљен је у 4. веку, након успостављања Божића.

Данашњи празник највећи је уочи Петровдана, а пада у сред Петровданског поста па се данас пости на уљу.

Вјерује се да младе дјевојке ноћ уочи Ивањдана треба да оду на ливаде, упале ватру и беру цвијеће и травке од којих ће уплести вијенац. Док то чине, треба да пјевају пјесме: „Ја посејо лан, баш на Ивандан, карала ме, карала Иванова мајка“ или „Иванско цвијеће, петровско, зеченим пољем цвјетало; Иван је цвијеће набрао, мајци у крило метао, а мајка с крила на земљу“.

Вијенци од ивањског цвијећа треба на данашњи дан да се ставе на врата кућа. Ту треба да остану преко цијеле године. Дјевојке кроз тај вијенац треба да гледају рађање сунца да би биле румене као оно.

Убрано биље се чува као лијек против великог броја болести, како би се укућани спасили од болести.

Дјевојке које нису удате на овај дан треба да посаде у саксији мало жита. На Петровдан, 12. јуна треба да погледају да ли је никло. Ако су клице као прстенови, ове јесени ће се сигурно удати.

Ивањдан је честа слава православних хришћанских породица у Србији, а за овај празник су везани и многобројни народни обичаји.

Ивањдан се може назвати и дјевојачким празником јер је читав низ ритуала повезан са дјевојкама.

Ивањдан се назива још и Игритељ, јер се вјерује да се сунце, када тог јутра изађе, игра на небу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана