Данас је духовски уторак,  шта никако не ваља радити

ГС
Данас је духовски уторак,  шта никако не ваља радити

Данас је Духовски уторак, трећи дан једног од највећих празника које поштује Српска православна црква и њени вјерници, а знамо их као Духове или Тројице.

Као и данас и јуче и овај датум је црвено слово.

Овим празницима обиьежава се силазак Светог Духа на апостоле, прославља се 50 дана након Васкрса, па се назива и Педесетница.

За овај празник везују се разни обичаји. Од давнина се поштује да данас треба избјегавати физичке послове, већ да дан треба посветити миру, молитви и духовном развоју.

Празновање се наставља цијеле седмице и вјерује се да ће онима који буду постили ићи све наопако.

Вјерује се да у периоду прије и послије овог празника владају моћне енергије, те они који обилазе манастире траже опрост гријехова или лијек за болест.

Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понијети освештану водицу јер се вјерује да у наредних годину дана обезбјеђује хармонију у дому.

Оно што се на Духовски уторак такође не препоручује јесте пењање по дрвећу, а иза тога стоји необично вјеровање. Наиме, вјерује се да ово треба избјегавати како се русаљке ( дјевојке и жене које су својевремено, само на празник Духова падале у необјашњиви транс током којег су успостављале везу за ”оним свијетом”) према вјеровању, не би узнемириле, запосјеле особу или је намамиле у коло да игра до смрти.

Вјеровање даље налаже да, како би се човјек “заштитио” од такве несреће, у џепу би требало да има чен бијелог лука или пелина, а дрвеће се ритуално кити даровима: сапунима, шареним пешкирима, флашицама парфема и ружевима за усне, пише Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана