Данас 83 године од страдања 5.500 Срба у Шушњару код Санског Моста

GS
Foto: ATV

Симо Мандић и данас се сјећа Илиндана 1941. Усташе су му на монструозан начин убиле стрица, стрину, баку и рођаке. Иако је тада имао пет година, сјећа се, када су усташе одводиле људе из села. Србе су затварали у један житни магацин и убијали их ако би страдао неко од њихових .

„Мој је стриц био затворен па је моја баба сваки дан њему носила ручак и онда када су они њих ријешили да побију, нису дали да им се било шта доноси, имали су бакље на путу и моја баба назор кренула и ту је убију. Има ту нешто што је тешко у теби, јер је ту пуно невиних људи, пуно људи који нису имали никакве везе са политиком, само што су били Срби, ето то је несрећа“, испричао је Симо Мандић из Здене.

Заледило се тог љета у Санском Мосту. Нема српске и јеврејске породице у којој усташе некога нису убиле. Неко је остао без мајке, оца, брата, пријатеља. Бол потомака не пролази ни данас. 

„Туга, жалост, када се сјетите колико је све људи овдје побијено ни криви ни дужни“, каже Миле Чучак.

И само Срби. Болна је Шушњар рана, и нажалост једно у низу највећих српских стратишта. Оно пред којим сви остају нијеми. Гашене су као свијеће лозе бројних породица. 

„Овај масовни злочин на Шушњару резултат је усташке злочиначке идеологије која је почивала на геноциду над Србима, истребљењу српског народа. Међутим, док је наш живјеће сјећање на родитеље, браћу, сестре, комшије и пријатеље“, изјавио је Душко Дошеновић, замјеник начелника општине Оштра Лука. 

Због сви њих мора се изградити храм који ће трајно свједочити да је у Санском Мосту током Независне Државе Хрватске почињен геноцид над Србима, јасан је предсједник Српске. Ово је, каже Милорад Додик, мјесто које изазива бол и осјећај неправде. Усташе су имале један али јасан циљ а то је очистити територију од Срба. 

„Како је то могуће да се у два дана побије толико људи? Зар нико није могао да се умори, одустане, да се осјећа кривим или да осјећа бол за убијеном дјецом, женама, дјевојкама, трудницама. Та злочиначка идеологија коштала је много наш народ она се базира на томе да не остане нико жив да како су то говорили овдје буду путеви без Срба“, навео је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Усташе су од Огњене Марије до Илиндана 1941. године на подручју Санског Моста на монструозан начин, маљевима, сјекирама, кољем побиле 5.500 Срба и 50 Јевреја. 

Сјећање о страхотама и монструозним страдањима Срба из Санског Моста не блиједе и дан данас. Спомен комплекс Шушњар већ годинама не личи на мјесто које се нашло на листи националних споменика БиХ. Власти из Санског Моста годинама уназад за ово мјесто не маре а њихов посао уређења преузели су на себе из општине Оштра Лука. Нико од локалних представника на овом обиљежавању није се појавио, преноси Атв.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана