Дакић:"Српска кућа" ће наставити да дјелује

Срна
Дакић:"Српска кућа" ће наставити да дјелује

БАЊАЛУКА- Предсједник Фондације за породицу Републике Српске Драган Дакић рекао је да ће Фондација "Српска кућа", знајући менталитет српског народа, наставити да дјелује још успјешније упркос затварању рачуна, и навео да америчке полуге моћи нису од пресудног значаја као што је то било прије десетак година.

-Излагање санкцијама фондације која се бави хуманитарним радом је јако риједак примјер и погађа људе који ништа нису криви и који су у стању потребе. Овдје је ријеч о таргетираним санкцијама и ријеткост је да се погађају слојеви становништва који ништа нису криви и нису одговорни за било шта - рекао је Дакић.

Нагласио да је важно направити дистинкцију ко ће бити погођен санкцијама и какав је ефекат њиховог увођења.

-Дефакто је овим чином угашена једна фондација и може се упитати зашто неком сметају хуманитарни циљеви и активности и на који начин сад одједном усмјерава своје инструменте моћи на такву дјелатност - рекао је Дакић и додао да је дјеловање фондација од посебног значаја у сваком друштву, те да је рачун врло битан да би биле препознате као субјекти.

Он је поновио да је санкционисање званичника недопустиво и да таргетиране санкције представљају промашај у цијелој тој конструкцији.

-Ми овдје имамо санкционисање повезаних лица и имамо посљедице по повезана лица повезаних лица. Видите колико је то степен прогона и колико дубоко то иде. Нема разлога да не помислим да било ко од нас може да дође на удар санкција по том моделу - рекао је Дакић.

Он је напоменуо да је овдје ријеч о томе да ли је нешто више или мање погрешно.

-Ово је незаконито и насиље је. По мом мишљењу, није изненађење што се то насиље прелива на друге жртве, односно невине људе чине жртвама - указао је Дакић.

Истакао је да је идеја оно што је посебно важно код Фондације "Српска кућа".

-Можете угасити правно лице, али не можете да угасите идеју. Она ће моћи да нађе начин и модел да дјелује, знајући наш темперамент врло вјероватно успјешније него до сада, можда под другим називом или другим организационим обликом, али то је мање важно. Важно је да очувамо идеју која је довела до покретања Фондације и уопште до покретања низа хуманих активности којима је свој рад обиљежила ова фондација - истакао је Дакић за АТВ.

Оснивач Фондације "Српска кућа" Горица Додик саопштила је да је банка затворила рачун ове фондације, чиме је онемогућен даљи рад, и нагласила да ће наћи начин да и даље помажу онима којима је то потребно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана