Цвијић Амулић: У БиХ више зона гдје су могући јачи земљотреси

ГС
Цвијић Амулић: У БиХ више зона гдје су могући јачи земљотреси

БАЊАЛУКА - У БиХ има више зона гдје су могући јачи земљотреси, истакла је начелник Одјељења за опсерваторску сеизмологију Хидрометеоролошког завода Републике Српске Сњежана Цвијић Амулић.

У више градова БиХ 30. децембра увече осјетио се земљотрес јачине 4,7 према информацијама Европског и медитеранског сеизмолошког центра (ЕМСЦ). Четири особе су повријеђене у овом земљотресу са епицентром у централном дијелу земље, код Зенице.

Тим поводом Цвијић Амулић је говорила о томе да ли се на овом подручју могу очекивати нова подрхтавања тла, те открила да ли постоји или не веза између земљотреса у Зеници са земљотресима у Србији и Хрватској.

Она је објаснила колико су овакви земљотреси опасни.

-У принципу земљотрес ове јачине је у ствари интензитета око седам степени по Меркалију и тада долази до таквих оштећења каква смо видјели у епицентралној зони – то је рушење димњака, падање цријепова са кровова, пуцање зидова итд – казала је Амулићева за"Н1".

Нагласила је да у БиХ има више зона гдје су могући јачи земљотреси.

-Има више сеизмогених зона гдје се очекују јачи земљотреси. У овој епицентралној зони очекујемо земљотрес до 5,5 степени по Рихтеру, али некад раније 1386. године као каталошки податак мапиран је земљотрес од девет степени по Меркалију. Дакле, могу се очекивати јачи земљотреси до шест степени по Рихтеру, али у посљедњих 100 година се није јавио земљотрес који смо имали 30. децембра. Међутим, могуће је очекивати земљотрес већих магнитуда - каже она.

На питање може ли се очекивати ново подрхтавање тла у овом подручју у наредним даним нагласила је да на то питање не може нико одговорити.

-Ми можемо дати неку прогнозу у смислу да је могуће очекивати и јаче земљотресе, али да ли ће се то десити сада или у неком наредном периоду тек можемо видјети. Ако кажем да хоће и не деси се могу погријешити или ако кажем да се неће десити, а онда дође до земљотреса, опет сам погријешила – истакла је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана