Цвијети и Лазарева субота у Крајини и Далмацији

Срна
Цвијети и Лазарева субота у Крајини и Далмацији

ДРВАР - У Храму Светог Саве у Дрвару уз велики број православних вјерника обиљежене су Цвијети.

Дрварчани расути по свијету и они који су се вратили на своја огњишта васкршње празнике дочекују у Дрвару.

Послије литургије вјерницима су подијељене врбове гранчице, које симболизују здравље и снагу.

Празник Цвијети обиљежен је и у Ливну, гђе је служена литургија у Храму Успења Пресвете Богородице.

Вјерни народ Книна и околине традиционално је дочекао Лазареву суботу и молитвено прославио на Светој архијерејској литургији коју је служио НЈегово преосвештенство епископ далматински Никодим, наводи се у саопштењу Епархије далматинске.

Владика се обратио вјерницима честитавши им овај велики празник и притом нагласио да су хришћани позвани да буду радосни свједоци Христовог васкрсења.

“Господ је дао свога Сина, који је, следећи вољу Оца, дошао у овај свет и постао у свему исти као ми, осим у греху”, рекао је епископ Никодим.

Владика је у бесједи навео да је Исус Христос претрпио мучења, био разапет, али је васкрсао.

“Управо од нас људи, међу којима је ходио и донео нам спасење, претрпео је мучења и на крају био разапет, да би својом победом над смрћу унео у овај свет највећи дар који је Бог могао да да људима, благословио нас је могућношћу да васкрснемо и да и ми постанемо богови по благодати, иако по природи то не можемо бити”, указао је владика.

Епископ Никодим рекао је да ће Господ дати свакоме могућност да се спасе, па и онима који нису вјеровали у њега за вријеме свог земаљског живота, а које ће примити у своје наручје ако му потврдно одговоре на питање које је три пута постављао апостолу Петру - “ЛЈубиш ли ме”.

Он је пожелио свима да успјешно изнесу пост и да празник Христовог васкрсења прославе у радости, здрављу и весељу, наведено је у саопштењу Епархије далматинске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана