Цвијеће купују само за сахране

Јана Кезић
Цвијеће купују само за сахране

БАЊАЛУКА - Иако подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ показују да је за шест мјесеци ове године увезено за око три милиона марака више цвијећа него у истом периоду лани, из цвјећара широм Српске поручују да им руже не цвјетају, јер грађани на њихова врата махом куцају само када иду на сахране.

Према подацима УИО, БиХ је у првом полугодишту ове године увезла око 9,7 милиона килограма цвијећа у вриједности већој од 15,7 милиона марака, док је лани у истом периоду из иностранства стигло 8,7 милиона килограма у вриједности већој од 12,7 милиона марака.

Без обзира на статистику, цвјећари кажу да биљеже слабије пословање него протеклих година, због чега одређене количине морају и да бацају.

У бањалучкој цвјећари “Тамарис” казали су за “Глас Српске” да грађани, када иду на прославе, све мање купују цвијеће за поклон него што је то био обичај у неким прошлим временима.

- Цвијеће иде у периоду када су свадбе, али, нажалост, највише се продаје за сахране. Робу морамо увести, а хоћемо ли ми њу бацити или продати, питање је - казали су у овој цвјећари.

Није се једном десило, како кажу, да увезу 50 ружа а да продају само 30, па су остатак били приморани бацити.

- То је роба која не може да стоји, а морамо је у сваком тренутку имати у радњи. Дошло је такво вријеме да не узимамо ни четвртину робе коју смо некада узимали - казали су у овој бањалучкој цвјећари додајући да су сви цвјећари морали подићи цијене јер је цвијеће, али и остали репроматеријал поскупио за око 50 одсто.

Исту муку муче и на југу Српске, гдје у требињској цвјећари “Ирис” потврђују да недостатак муштерија утиче на слабије пословање.

- Грађани цвијеће купују само када морају и претежно када се догоди смртни случај. Преко љета се осјети помак у пословању, јер у град долази велики број туриста, али, нажалост, највише се ипак купује цвијеће за гробље - казали су у тој цвјећари додајући да се због тога доста резаног цвијећа и баца.

У цвјећари “Чаролија” из Бијељине кажу да не могу да се пожале на продају, али да је слабија него раније.

- Види се да грађани мање купују него прије и то јефтиније букете. Цвијеће и репроматеријал су скупљи за око 50 одсто, али ми нисмо много дизали цијене, јер гледамо да уз минимално поскупљење продамо више количински - казали су у овој цвјећари.

Папир чини букет

Грађани најчешће, како кажу у требињској цвјећари “Ирис”, купују по једну ружу, те се неријетко нађу у чуду када чују цијену.

- Руже на комад коштају од три до четири марке, а букети се крећу од десет па до 50 марака. Странци не питају за цијену, њима је битно само да је лијепо, а за наш стандард морамо ставити више папира да то изгледа као букет - казали су у овој цвјећари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана