Цвијановићева: Дјеци показати на који начин се односити према природи

Срна
Цвијановићева: Дјеци показати на који начин се односити према природи

ЧЕЛИНАЦ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић отворила је данас на излетишту "Гозна" у Челинцу "Мале шумарске игре" у којима учествују малишани из седам предшколских установа из Бањалуке и Челинца.

Цвијановићева је рекла да је задовољна што је покровитељ једног оваквог пројекта који подразумијева да се дјеци покаже шта су најважнији ресурси, на који начин се треба односити према природи и како је чувати и у њој уживати.

"У интересу нам је да дјецу водимо у природу, да им објаснимо шта је природа и одмакнемо од онога што носи модеран живот а који подразумијева да се мање времена проводи напољу, а више уз технику", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она се нада да ће овај пројекат бити настављен и наредних година уз још више учесника, те најавила да ће и у будуће подржавати ову али и остале сличне иницијативе које спроводе институције Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да увијек треба искористити прилику да се дјеца одвоје од модерних електронских уређаја, да што више времена проводе у природи, те тако јачати њихову свијест када је ријеч о очувању животне средине.

Он је подсјетио да ресорно министарство финансира сличан пројекат "Мали баштовани" гдје дјецу предшколског и раног школског узраста уче о пољопривреди и организују производњу на малим парцелама.

Декан Шумарског факултета Универзитета у Бањалуци Маријана Каповић Соломун рекла је да је циљ "Малих шумарских игара" да дјеца кроз игру и такмичење у природи схвате колико им је природа важна.

"Циљ је да од најранијег узраста промовишемо значај очувања шума и подижемо еколошку свијест", рекла је Соломун и додала да се нада да ће ове игре постати традиција.

Начелник општине Челинац Владо Глигорић изразио је задовољство што се на подручју ове локалне заједнице дешава лијепо дружење најмлађих, те поручио да је очување природе и здраве животне средине предуслов за опстанак човјечанства.

Поводом Свјетског дана заштите животне средине, прве "Мале шумарске игре" организовао је Шумарски факултет под покровитељством предсједника Републике Српске и у сарадњи са предузећем "Шуме Српске".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана